Avocatul Poporului amână să solicite ridicarea la CCR a excepţiei de neconstituţionalitate a Ordonanţei privind plata CAS şi CASS, respectiv impozitarea contractelor part-time şi în acord, precizând că aşteaptă „lămuriri” de la autorităţile „implicate” în adoptarea acesteia.
Avocatul Poporului a transmis, joi, prin intermediul unui comunicat de presă, că a solicitat, „încă din data de 4 august 2017”, „lămuriri autorităţilor implicate” în adoptarea Ordonanţei Guvernului nr. 4/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cât şi pe cel al organizaţiilor patronale şi sindicale naţionale. Potrivit comunicatului citat, Avocatul Poporului a cerut aceste „lămuriri” pentru a „obţine o imagine de ansamblu asupra impactului social, economic, de politică fiscală şi, în special, a îndeplinirii condiţiilor de constituţionalitate de către actul normativ în cauză”.
De asemenea, Avocatul Poporului precizează că „demersul” său de a cere „lămuriri” este urmare a numeroaselor petiţii prin care persoane fizice, persoane juridice, uniuni sindicale, patronale şi un partid politic au solicitat ridicarea directă a excepţiei de neconstituţionalitate a Ordonanţei Guvernului nr. 4/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin raportare la art. 115 alin. (1), art. 16, art. 41 şi art. 56 alin. (2) din Constituţie.
Actul normativ prevede, în esenţă, modificarea bazei de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, respectiv a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, datorate de angajatori sau persoane asimilate acestora, în cazurile în care câştigul lunar brut realizat în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial este sub nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, precizează Avocatul Poporului în comunicat.
În aceste situaţii, venitul luat în calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contribuţiilor sus-menţionate datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ, potrivit Avocatului Poporului.
Avocatul Poporului enumeră şi autorităţile şi organizaţiile patronale şi sindicale cărora le-a solicitat punctul de vedere: Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerul Finanţelor Publice, Secretariatul General al Guvernului, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România – FRĂŢIA, Confederaţia Naţionala Sindicală Cartel ALFA, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Sindicală Naţională ”MERIDIAN”, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Patronatul Naţional Român, Confederaţia Patronală din Industria României, Uniunea Naţională a Patronatului Român, Confederatia Patronala a Industriei, Serviciilor si Comertului, Confederaţia Patronală „CONCORDIA”, Confederaţia Patronatul Român, Confederaţia Naţională a Patronatului Român, Uniunea Generală a Industriaşilor din România.
PNL a sesizat, în 26 iulie, Avocatul Poporului cerându-i să conteste la CCR Ordonanţa privind impozitarea contractelor part-time şi în acord. “Astăzi am depus sesizarea la Avocatul Poporului pentru a determina instituţia să invoce o excepţie de neconstituţionalitate privitoare la Ordonanţa 4/2017 care reglementează plata contribuţiilor de asigurări sociale şi plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate la nivelul salariului minim brut garantat în plată pentru cei care lucrează part-time şi în acord”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.
Ludovic Orban a afirmat că liberalii consideră că au fost încălcate mai multe articole din Constituţia României, precum şi Codul Fiscal. „Temeiurile care stau la baza sesizării noastre sunt foarte simple. Noi considerăm că sunt încălcate cinci articole din Constituţie. Articolul 1 privind supremaţia Constituţiei şi legile ţării pentru că sunt încălcate două legi – a transparenţei în adminsitraţia publică, Legea 52/2003, de asemenea este încălcat chiar Codul Fiscal, articolul 4. De asemenea, considerăm că sunt încălcate articolele 16, 41 şi 56”, a precizat Orban.