Dunărea a secat robinetele locuitorilor din Calafat

0
393

Timp de două zile, toți locuitorii municipiului Calafat au rămas fără apă rece. Deși se alimentează din apele Dunării, care se află la numai doi pași, stațiile de pompare nu au mai funcționat după ce fluviul și-a scăzut mult debitul. Peste 15.000 de oameni, spitalul și toate instituții publice au rămas fără apă, autoritățile străduindu-se cu greu să găsească o soluție.

După patru zile în care sistemul a dat semne că se va opri din cauza debitului scăzut al Dunării, acest lucru s-a întâmplat duminică dimineață. De la ora 8.00, tot municipiul Calafat a rămas fără apă rece, inclusiv spitalul și instituțiile publice, autoritățile încercând de atunci să găsească o soluție. Ieri, în a doua zi de în care apa nu a mai venit la robinete, autoritățile județene, prefectul Sorin Răducan și președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, s-au deplasat la Calafat, unde împreună cu directorul Companiei de Apă Oltenia, Constantin Mitriță, au încercat să remedieze problema. „Sistemul este depresurizat și nu mai poate furniza apă. În Dunăre se află montate niște construcții subacvatice în care se găsesc pompele de extracție, iar problema este că, din cauza secetei, când vin valurile sau trec vapoarele, atunci sistemul ia aer și se depresurizează”, a explicat directorul CAO.

Apă cu program restricționat

Reprezentanții Companiei de Apă au încercat, ieri, toată ziua să caute o modalitate prin care locuitorii să primească apă. Se pare că s-a găsit, totuși, o improvizație, iar autoritățile promiteau, ieri, că apa ar fi trebuit să vină spre seară. „Compania de Apă a făcut o improvizație și ar urma să le oferim oamenilor apă la robinete din această seară (n.r. – ieri seară). Avem și o altă veste bună, în sensul că Dunărea a început să își crească, din nou, nivelul. Ne-ar mai trebui vreo 10 centimetri și pompele ar fi suficient acoperite cu apă ca să poată fi pornite fără a exista riscul să ia goluri de aer”, au spus și autoritățile. În ambele cazuri, dacă pompele vor fi puse în funcțiune sau dacă se va folosi improvizația respectivă, locuitorii din Calafat primesc apă rece cu porția. Luând în calcul tot volumul de apă care ar putea să fie pompat, reprezentanții CAO au ajuns la concluzia că se poate furniza apă timp de patru ore dimineața și alte patru ore seara.

Cișmele publice au alimentat două zile orașul

Mircea Guță

Norocul celor din Calafat au fost, totuși, cișmele publice care sunt montate peste tot. Primarul Mircea Guță a explicat că apa potabilă ar fi fost o reală problemă dacă locuitorii nu ar fi avut posibilitatea să-și încarce sticlele cu apă de la cele 31 de fântâni publice. „Am construit cișmele publice, câte trei pe fiecare stradă, și toate sunt alimentate din sursă naturală, fiind niște puțuri forate la mare adâncime. Noi le verificăm periodic, așa că toate aceste cișmele au buletinele la zi, apa este perfect potabilă”, a menționat primarul Mircea Guță. De la aceste cișmele publice s-a alimentat, în tot acest timp, și spitalul din localitate care are nevoie de apă pentru uzul pacienților și la cantină.

Un sistem de alimentare depășit

Potrivit autorităților, problemele nu ar fi apărut dacă sistem de alimentare cu apă ar fi fost altul. Cel existent este considerat destul de prost, cinci mari avarii care au dus la restricția totală a apei înregistrându-se până acum. Ultima dată s-a întâmplat acum doi ani când Dunărea și-a scăzut mult debitul și pompele nu au mai putut să funcționeze. „Acum doi ani, Dunărea a fost cu 15 centimetri mai mare decât este acum și sistemul tot a căzut. Companiei de Apă i-a luat atunci mult timp ca să găsească o improvizație pe care nici nu a mai folosit-o, fiindcă Dunărea și-a crescut imediat nivelul. Partea proastă a fost că sistemul a fost lăsat așa”, a mai spus primarul Guță. Se pare că acum debitul Dunării este și mai scăzut, autoritățile spunând că, de o săptămână încoace, apele scad și cu 10 centimetri pe zi.

Care ar fi soluția

O soluție pentru rezolvarea acestei situații ar exista și ar consta în montarea unui sistem cu totul nou. Primarul Guță spune că s-ar putea trece la o stație plutitoare care nu ar mai pune nici un fel de problemă chiar și dacă fluviul și-ar scădea drastic nivelul. „O astfel de stație plutitoare poate să extragă apa și de la o adâncime de numai un metru. Practic nu ar mai fi nici o problemă pentru că Dunărea nu scade niciodată mai mult de 4,5 metri. Din păcate, nu se ia în calcul o astfel de variantă”. Potrivit primarului, Compania de Apă Oltenia ar trebui să se gândească la această soluție cu atât mai mult cu cât, de anul viitor, aceste pompe trebuie să mai alimenteze încă trei localități, Ciupercenii Vechi și Noi și Poiana Mare, numărul total al abonaților ajungând astfel la 45.000.