Un nou centru de permanenţă va funcţiona în judeţul Dolj

0
1105

Începând cu luna viitoare un nou centru de permanenţă va oferi servici medicale bolnavilor din judeţul Dolj. La Gherceşti, mai mulţi medici de familie s-au pus de acord pentru înfiinţarea unei astfel de unităţi medicale, hotărâţi să vină în sprijinul pacienţilor din localitate, dar şi al celor din Pieleşti şi Mischii. Toate documentele necesare pentru înfiinţarea centrului au fost depuse deja la Direcţia de Sănătate Publică Dolj, iar începând cu data de 1 septembrie, cel mai probabil, acesta va deveni funcţional.   

În judeţul Dolj funcţionează în prezent nouă centre de permenenţă, şapte în cabinete medicale individuale şi două în spaţii puse la dispoziţie de consiliile locale, la Bechet şi la Ghidici. În acest centre lucrează 54 de medici care deservesc 31 de localităţi şi un număr aproximativ 90.000 de persoane. Centrul de Permanenţă Amărăştii de Jos, spre exemplu, deserveşte localităţile Amărăştii de Jos, Amărăştii de Sus şi Dobroteşti, în total aproximativ 9.000 de locuitori.

La rândul său, Centrul de Permanenţă Brabova are arondate 10.066 de persoane reunind localităţile Botoşeşti Paia, Brabova, Carpen, Gogoşu, Predeşti, Pleşoi şi Seaca de Pădure. Medicii din cadrul Centrul de Permanenţă Pleniţa au în grijă 13.296 de persoane din Caraula, Orodel, Pleniţa, Verbiţa şi Vârtop.

Centrul de Permanenţă Sadova are arondate localităţile Dobroteşti şi Sadova, în total 11.118 de persoane. În cadrul Centrului de Permanenţă Goicea, medicii au în responsabilitate localităţile Afumaţi, Boureni, Goicea,  Măceşu de Jos şi Măceşu de Sus, în total 8.455 de locuitori. De asemenea, Centrul de Permanenţă Frăţila are arodată localitatea Bulzeşti şi 1.632 de persoane, iar centrul de la Bechet localităţile Călăraşi, Ostroveni şi Bechet şi 15.265 de locuitori.

Cel mai mare centru de permanenţă din punct de vedere al numărului de persoane arondate este Ghidici cu 21.643 de persoane din Piscu Vechi, Poiana Mare, Ghidici şi Desa. Un alt Centru de Permanenţă este cel de la Murgaşi cu 2.621 de persoane.

Centre de permenenţă doar în mediul rural

Medicii din centrele de permanenţă au responsabilitatea de a asigura asistenţa medicală de urgenţă, la nivelul competenţelor unui cabinet de medicului primară, în afara programului de lucru, adică între ora 15.00 şi 08.00, dar şi sâmbăta şi duminica. Din păcate, până acum, centre de permanenţă au fost înfiinţate doar în localităţi din mediul rural. Chiar dacă au existat câteva iniţiative din partea medicilor de familie, de a înfiinţa astfel de unităţi sanitare şi în Craiova, deocamdată, acestea nu s-au concretizat. „Iniţial s-a mers pe înfiinţarea de centre de permanenţă în mediul rural. În oraşe sunt compartimente şi unităţi de primiri urgenţe, însă ar fi bine ca astfel de centre de permanenţă să se înfiinţeze şi în Craiova pentru cazurile care nu sunt grave, care nu ţin de UPU şi care supraaglomerează spitalele mai ales sâmbăta şi duminica. Este vorba pacienţi care se prezintă cu afecţiuni acute, dar care nu reprezintă la momentul respectiv o urgenţă”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Soluţie pentru rezolvarea cazurilor care nu reprezintă urgenţe majore

Centrele de permanenţă se pot înfiinţa prin asocierea liber consfinţită între mai multe cabinete de medicină de familie. Medicii din centrele de permenenţă îşi pot desfăşura activitatea fie într-un cabinet medical al unuia din aceşti membri, fie prin rotaţie în fiecare din cabinetele doctorilor care fac parte din centru. Există şi posibilitatea ca autorităţile locale să pună la dispoziţie un spaţiu. Pentru a primi aprobarea de funcţionare este necesară o dotare minimală, care de fapt se găseşte deja în cabinetul de medicina familiei.

Potrivit legislaţiei, centrele de permanenţă au rolul de a funcţiona în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale, în regim de cameră de gardă. Acestea sunt deservite de medicii de familie care asigură astfel, continuitatea asistenţei medicale primare. Sunt oferite servicii de urgenţă, dar sunt efectuate şi tratamente aşa cum ar fi administrarea soluţiilor injectabile sau pansarea.

Acest tip de unităţi medicale au un rol foarte important în mediul rural, acolo unde accesul la servicii medicale pe timpul nopţii a ridicat de-a lungul timpului numeroase probleme din cauza numărului limitat de medici şi asistenţi medicali. În astfel de centre se pot rezolva micile urgenţe care ţin de competenţa medicului de familie, dar se pot administra şi tratamente, fără ca pacienţii să mai fie obligaţi să bată drumul pentru a primi îngrijiri medicale într-un spital.