Frans Timmermans : “Statul de drept este esențial pentru funcționarea UE”

0
481

Pe baza lecțiilor învățate începând cu 2014 și a consultărilor detaliate care au fost lansate în luna aprilie a acestui an, Comisia a decis ieri, 17 iulie, cu privire la o serie de măsuri menite să consolideze și mai mult statul de drept în Europa.

În ultimii cinci ani, Comisia Europeană a trebuit să facă față unei serii de provocări legate de statul de drept în Uniunea Europeană. Proiectul european se bazează pe respectarea în mod constant a statului de drept. Aceasta este o condiție prealabilă pentru ca cetățenii să se bucure de drepturile care le revin în temeiul legislației UE și pentru încrederea reciprocă între statele membre. Un sondaj de opinie Eurobarometru publicat astăzi, 17 iulie, arată că peste 80% dintre cetățeni acordă o importanță deosebită respectării statului de drept și consideră că gradul de respectare a acestuia trebuie îmbunătățit. 89% dintre cetățeni susțin necesitatea respectării statului de drept în toate celelalte state membre ale UE.

Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a declarat: „Curtea de Justiție a Uniunii Europene a reafirmat recent faptul că statul de drept este esențial pentru funcționarea UE. Importanța sa este recunoscută, de asemenea, de o majoritate covârșitoare a cetățenilor UE. Cu toate acestea, statul de drept a fost atacat în mai multe moduri în ultimii cinci ani. Comisia Europeană a depus eforturi deosebite pentru a rezista acestor atacuri cu instrumentele de care dispune și va continua să facă acest lucru. Astăzi am decis să ne consolidăm și mai mult setul de instrumente pentru a promova, a proteja și a asigura respectarea statului de drept.”

Comisia prezintă astăzi, 17 iulie, o serie de inițiative concrete grupate în jurul a trei piloni: promovarea unei culturi a statului de drept; prevenirea problemelor legate de statul de drept și oferirea unui răspuns eficient în cazul încălcărilor statului de dreptÎn calitate de gardian al tratatelor, Comisia Europeană are un rol unic. Cu toate acestea, instituțiile Uniunii și statele membre sunt responsabile de garantarea respectării statului de drept ca valoare fundamentală a Uniunii noastre.În plus, un răspuns eficient necesită, de asemenea, sprijinul societății civile. De asemenea, Comisia face apel la toate părțile să acționeze în acest sens.

Pentru a promova o cultură comună a statului de drept în întreaga Europă, Comisia va da curs ideii privind organizarea unui eveniment anual specific dedicat dialogului cu societatea civilă. Aceasta va utiliza pe deplin posibilitățile de finanțare pentru a capacita părțile interesate, inclusiv societatea civilă, în vederea promovării statului de drept și pentru instituirea unei strategii de comunicare specifice privind statul de drept. Comisia va consolida cooperarea cu Consiliul Europei și cu alte organizații internaționale, precum și cu rețelele judiciare și parlamentele naționale. Comisia invită Parlamentul European, Consiliul și statele membre să se implice pe deplin în acest proces.

Pentru a preveni apariția unor probleme legate de statul de drept, Comisia a decis să instituie un ciclu de evaluare a statului de drept, care să includă un raport anual privind statul de drept vizând toate statele membre ale UE. Acest sistem suplimentar va contribui la depistarea timpurie a problemelor emergente legate de statul de drept, indiferent de locul în care apar. Comisia va aprofunda monitorizarea evoluțiilor legate de statul de drept și va invita toate statele membre să se implice într-un schimb reciproc de informații și într-un dialog, inclusiv prin intermediul unei rețele de puncte naționale de contact. Parlamentul European și Consiliul ar trebui să organizeze o dezbatere specifică privind raportul anual al Comisiei. De asemenea, Comisia va dezvolta în continuare tabloul de bord privind justiția în Uniunea Europeană și va consolida dialogul cu alte instituții ale UE, cu statele membre, cu partidele politice europene și cu părțile interesate.

Pentru a oferi un răspuns comun eficace în cazul încălcărilor statului de drept, Comisia va continua să își utilizeze pe deplin competențele în materie de asigurare a respectării legii, în cazul în care măsurile de depistare timpurie și de prevenire nu vor fi eficace. Comisia va adopta o abordare strategică a acțiunilor în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, sesizând Curtea de Justiție a Uniunii Europene, după caz. Având în vedere gradul de urgență a unor astfel de cazuri, Comisia va solicita măsuri provizorii și proceduri accelerate atunci când va fi necesar. De asemenea, Comisia va sprijini în mod constructiv statele membre în ceea ce privește detensionarea situației în cazul problemelor legate de statul de drept și soluționarea acestora pentru ca situația să fie restabilită într-un mod durabil. În plus, Comisia invită Parlamentul European și Consiliul să reflecteze asupra unei abordări colective în ceea ce privește gestionarea cazurilor inițiate în temeiul articolului 7 din TUE prin intermediul unor norme procedurale clare.