3-2, scorul lui Papură. Calificare europeană după 26 de ani

0
607

Universitatea Craiova – FK Sabail Baku 3-2

A marcat: Cicâldău 28, Vătăjelu 54, Fortes 90 / Ramazanov 67, Duventru 69.

Stadion: „Ion Oblemenco”, spectatori: 15.700.

Universitatea Craiova: Pigliacelli 5 – Martic 6, Kelic 6 (77 Gardoş) 5, Tiago Ferreiran 4, Bancu 6 – Mateiu 5, Qaka 5 (70 V. Constantin) 5, Cicâldău 7 (57 Ivanov) 5 – Bărbuţ 6, Vătăjelu 6, Fortes 6. Antrenor: Cornel Papură. Rezerve: L. Popescu – Borţa,  Briceag, M. Roman.

FK Sabail Baku: Bozinovski – Urfan Abbasov (86 Yagublu), Yunuszada, Erico, Rahimov – Cociuc, Baybalayev, Amirguliyev – Miradbulla Abbasov (58 Duventru), Ramazanov, Hamdi (58 Muradbayli). Antrenor: Aftandil Hajiyev. Rezerve: Ahmadov – Manafov, Yagublu, Mirsahib Abbasov, Essien.

Arbitri: Helgi Mikael Jónasson 6 – Johann Gudmundsson, Bryngeir Valdimarsson. Rezervă: Ivar Orri Kristjansson (toţi din Islanda).

Observator de arbitri; Mehmet Murat Ylgaz (Turcia).

Delegat UEFA: Roy Cathcart (Irlanda de Nord).

 

Universitatea Craiova şi-a făcut reîncălzirea europeană cu doi coloşi, Milan şi Leipzig, care nu i-au dat nicio şansă, fără a a o umili. La a treia încercare, oltenii nu aveau însă voie să rateze calificarea, în faţa unei echipe azere, născută acum 3 ani şi aflată la prima participare europeană. Sabail suna inedit, iar elementul de recunoaştere era doar ghanezul Michael Essien. Fostul star de la Chelsea, Real Madrid şi Milan este însă pragul retragerii, iar în Bănie a luat loc doar pe banca de rezerve. Meciul cu Sabail a avut însă ceva în comun cu cel de acum un an, cu Leipzig: gazonul execrabil. La aproape doi ani de la inaugurarea arenei, Bănia nu poate onora bijuteria cu o suprafaţă de joc decentă, etalând acelaşi câmp de cartofi de acum un an şi jumătate. Pe „Ion Oblemenco” n-a fost niciun concert, a fost şi este vorba de  incompetenţă, iar mirosul ierbii opărite se ridică spre înaltul tribunelor.

Pentru meciul cu azerii, Papură a scăpat de corvoada utilizării juniorilor, Craiova fiind prinsă în ofsaid de noua regulă impusă de FRF. Cicâldău şi Vătăjelu au reapărut în primul 11, iar faţă de formula ideală a Universităţii lipsea numai bosniacul Koljic. Aşadar, cu echipa de bază, cu avantaj din prima manşă şi cu suportul publicului, Craiova nu avea voie să rateze accederea în turul următor.

În prima repriză, alb-albaştrii au tocat singuri iarba arsă în faţa unei echipe care n-a vrut sau n-a putut să rişte ceva, deşi avea nevoie de minim două goluri pentru calificare. Prima ocazie a apărut însă abia în minutul 25, când Kelic a trimis cu capul pe exteriorul barei. A fost prologul pentru golul lui Cicâldău, decarul oltean finalizând din careul mic o acţiune la care mai mulţi coechipieri puteau marca. În finalul primei părţi a venit şi ocazia oaspeţilor, nu pe construcţie, ci pe una din gafele neprovocate ale lui Tiago Ferreira.

În partea secundă nu s-a schimbat partitura, dar golul a venit mult mai repede. Cicâldău a bifat şi un assist înainte să fie schimbat, iar Vătăjelu şi-a punctat şi el revenirea acasă cu o reuşită, pe sub portarul azer. Oaspeţii au părut fără potenţial ofensiv, dar când au prins momentul prilenic au lovit decisiv. Când gazdele începuseră să treacă la „călcâie” şi galeria se ocupa deja de următorul adversar, rivala Dinamo, a venit reuşita superbă a lui Ramazanov, cel care reuşise şi dubla din tur. Oltenii nu s-au trezit şi au mai încasat imediat un gol, nou-intratul Duventru penalizând defensiva adormită a lui Papură. Dintr-o postură fără emoţii, Universitatea a tremurat pentru calificare în faţa unor adversari modeşti, de nivelul ligii a doua din România. Echipa lui Papură a ajuns totuşi la 3 victorii în 3 meciuri, toate cu 3-2, fiindcă în ultimul minut Carlos Fortes a cules roadele acţiunii lui Bărbuţ şi a marcat primul său gol în alb-albastru.

Universitatea Craiova bifează prima calificare europeană după 26 de ani, de când echipa lui Gică Craioveanu elimina nişte feroezi de o valoare apropiată cu cea a lui Sabail. Numai că potenţialul Craiovei este altul acum, net inferior.