Elevii doljeni, în vizită la Universitatea din Craiova

0
576

Ieri, într-o atmosferă destinsă, la Universitatea din Craiova, în Aula Mihai I al României, a avut loc reuniunea Şcolilor de vară ROSE organizate la Facultăţile de Agronomie, Horticultură, Mecanică şi Teologie. La eveniment a participat prorectorul pe probleme de Informatizare şi Administrarea Fondurilor Europene, prof. univ. dr. Nicu George Bîzdoacă, precum şi managerii de proiect ai celor patru şcoli de vară.

Peste 200 de elevi din toată Oltenia au venit la Universitatea din Craiova în cadrul Proiectului ROSE, proiect care își propune să contribuie la reducerea abandonului în învățământul secundar și terțiar  și la  creșterea ratei de promovare a examenului de bacalaureat.

Proiectul, finanțat printr-un împrumut de 200 de milioane de euro acordat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, va fi implementat de către Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice pe o perioadă de 7 ani, între 2015 și 2022. Acordul de împrumut (Proiectul pentru învățământ secundar) dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la Washington la 17 aprilie 2015, a fost aprobat prin Legea nr. 234/08.10.2015 de ratificare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 757/2015.

Implementarea este în responsabilitatea Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCS), prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă (UMPFE).

 

Prof. univ. dr. Nicu George Bîzdoacă :

„În cele câteva zile pe care le-aţi petrecut la Universitatea din Craiova aţi văzut că această instituţie de învăţământ superior are o dinamică deosebită. Cred că v-am convis că avem cele mai amenajate şi modernizate săli de curs. Laboratoarele noastre sunt dotate cu tehnologie de ultimă generaţie. Avem de asemenea o bază de cercetare pe care dorim să o dezvoltăm cu ajutorul vostru, viitori studenţi ai Universităţii din Craiova”

 

Prof.univ.dr Alexandru Tudor, decanul Facultăţii de Agronomie :

„Facultatea de Agronomie reprezintă piatra de temelie a învăţământului superior din Craiova, fiind înfiinţată în 1947. Sper ca o parte din elevii prezenţi astăzi ( n.r ieri) să revină ca studenţi de la toamnă. Şi împreună să ne croim un drum, propriul nostru drum. Să nu mergem pe drumul croit de alţii. Pe de altă parte, trebuie să privim educaţia universitară atât dintr-o perspectivă economică, cât şi din punct de vedere al protecţiei mediului. Este foarte important să protejăm mediul !”

 

Prof.univ.dr Sima Cosmulescu, decanul Facultăţii de Horticultură :

“Suntem într-o sală cu tradiţie a Universităţii din Craiova, o sală care vă primeşte cu braţele deschise atunci când păşiţi în această unitate de învăţământ superior. Voi trebuie să fiţi capabili să vă alegeţi meseria pe care doriţi să o faceţi şi a alege o meserie nu este nicidecum un lucru uşor, din contră. Pe baza cunoştiinţelor accumulate la facultatea aleasă de voi va trebui să faceţi performanţă, să vă asiguraţi traiul în viitor. Universitatea din Craiova găzduieşte 12 facultăţi, care la rândul lor au 90 de specializări. Aşadar, aveţi de unde să alegeţi. Oferta noastră este extreme de generoasă…”

 

Prof.univ.dr Nicolae Dumitru, decanul Facultăţii de Mecanică :

“Ca şi decan al Facultăţii de Mecanică aş vrea în primul rând să-i felicit pe  colegii mei care au creionat acest proiect interesant. Prin implementarea sa, elevii de liceu au ocazia să viziteze această universitate. Avem cu ce să ne lăudăm. În primul rand avem cea mai bună infrastructură de cazare care poate fi combinată cu infrastructura sportivă…terenuri de fotbal, de tenis, etc. Adică, studentul are tot confortul. Facultatea de Mecanică este una din cele mai dinamice,  aici studiind peste 2000 de tineri şi predau în jur de 100 de cadre universitare…”

 

Pr. Conf.univ.dr Nicolae Răzvan Stan :

“În discursul meu de astăzi ( n.r de ieri) mă voi axa mai mult pe latura spirituală. Universitatea din Craiova este o mare familie. După cum bine vedeţi profesorii cu studenţii se înţeleg şi colaborează foarte bine. Aşa că şi voi sunteţi primiţi foarte bine la Univesitatea din Craiova şi implicit la Facultatea de Teologie. Trebuie doar să învăţaţi. Cel care este serios va ajunge departe în viaţă. Viaţa este o poveste, o poveste frumoasă, dar voi trebuie să fiţi mereu actorii principali. Doamne ajută !”