SC Termo bagă spaima în datornici

0
165

Nu e de glumă cu datoriile către Termo! Alte 15 asociaţii de proprietari din Craiova, cu restanţe foarte mari la factura de energie termică, au primit, ieri, somaţii de debranşare de la reţeaua de apă caldă şi căldură. Asta după ce, săptămâna trecută un lot de alte 15 asociaţii şi o persoană fizică au fost atenţionate într-un mod asemănător şi urmează ca mâine, miercuri, să fie vizitate de echipe de la termoficare care vor efectua separarea de la reţele. Din primul val, au rămas deja fără apă caldă, după ce le-au fost ridicate contoarele, 30% din asociaţiile somate.

termo 1Şi ieri, conducerea SC Termo a pus în aplicare măsura extremă de debranşare de la reţele a locatarilor cu restanţe foarte mari, notificând alte 15 asociaţii de proprietari să-şi plătească datoriile până la data de 21 iulie. Ca şi în celelalte cazuri, conducerea societăţii de termoficare a atenţionat locatarii că trebuie să-şi achite 50% din debit, altfel vor rămâne fără apă caldă în întreaga asociaţie. „Somaţiile au fost înmânate casierilor noştri, care le-au transmis astăzi (n.r. – ieri) în asociaţiile de proprietari respective. Regulile au rămas aceleaşi şi sunt clare pentru toată lumea: dacă nu plătesc către noi jumătate din datoria cu care sunt înregistraţi, fără discuţii vor fi debranşaţi şi aceştia”, a declarat directorul economic al SC Termo Craiova SRL, Sorin Iordache.

Lista cu următoarele 15 asociaţii

Acesta este al treilea val de asociaţii care sunt pe punctul să fie trecute pe duşuri reci, şi aici fiind vorba de datorii foarte mari care s-au acumulat deoarece locatarii nu şi-au mai plătit facturile de câţiva ani. Pe lista transmisă de SC Termo se află următoarele asociaţii: nr. 16 Craioviţa Nouă – cu debit de 1,2 milioane de lei; nr. 6 din 1 Mai – 1,4 milioane de lei; nr. 3 Craioviţa Nouă – 1,2 milioane de lei; nr. 9 Rovine – 847.000 de lei; nr. 29 Craioviţa Nouă – 1,5 milioane de lei; nr. 2 Romul – 872.000 de lei; nr. 1 Sărari – 787.000 de lei; nr. 2 Electroputere – 415.000 de lei; bl I3 Nicolae Titulescu – 321.000 de lei; nr. 23 Calea Bucureşti – 1,8 milioane de lei; bl. 84B-87B1 Craioviţa Nouă – 747.000 de lei, Bl 2 IUG – 166.000 de lei; bl. SO2 Craioviţa Nouă – 535.000 de lei; nr. 5 Eustaţiu Stoenescu – 174.000 de lei şi bl. 144 Craioviţa Nouă – 252.000 de lei.

30% din primul val au fost debranşate

termoAcestor asociaţii de proprietari le expiră termenul de plată, prevăzut în somaţii, la data de 21 iulie, adică vineri. Mâine, miercuri, ajung la scadenţă asociaţiile de proprietari din etapa a două, care vor fi vizitate de angajaţii SC Termo, urmând ca aceştia să le ridice contoarele de apă caldă şi căldură, care se află în subsolul blocurilor. În acelaşi timp, se află în plină desfăşurare procedura în sine de debranşare a primelor 15 asociaţii de proprietari, conducerea SC Termo precizând ieri că au fost separate de la reţele 30% dintre asociaţiile vizate prima dată. „Am început cu asociaţiile care au arondate blocuri mai puţine pentru a nu fi afectaţi mulţi locatari care sunt cu facturile la zi. Dar şi celelalte asociaţii, cu mai multe scări de bloc, vor fi debranşate în următoarele zile, cu toate că ne pare rău de abonaţii noştri care nu au nici o vină, fiind cu plăţile la zi. Din păcate, nu există o posibilitate tehnică de a-i diferenţia pe aceştia de ceilalţi şi de a-i proteja, aşa cum ar fi şi normal”, a explicat Sorin Iordache.

Scandal la cea mai datornică asociaţie

Debranşările nu au fost o procedură chiar lesne de dus la bun sfârşit de către angajaţii SC Termo. Conducerea societăţii de termoficare a povestit ieri că muncitorii care au fost trimişi să debranşeze asociaţia nr. 14 din cartierul „1 Mai” nu au fost lăsaţi de locatari să ridice contoarele. „Oamenii noştri au mers acolo să efectueze debranşarea, dar nu au fost lăsaţi să intre în subsolul blocurilor. Au fost luaţi la rost de nişte persoane de acolo. În cele din urmă, măsura a fost dusă la îndeplinire din stradă, fiind solicitat şi sprijinul Poliţiei Locale, care a răspuns prompt apelului nostru”, a mai spus Sorin Iordache. Ironia face că această asociaţie de proprietari să aibă cel mai mare debit din oraş – 6,9 milioane de lei. Cele 190 de apartamente care sunt arondate la această asociaţie au fost decuplate de la distribuţia de apă caldă, precum şi de la căldură, existând riscul să petreacă iarna în frig total dacă nu achită întreaga sumă.