Craiova găzduieşte a 41-a reuniune internaţională a Academiei Româno-Americane de Știinţe şi Arte

0
415

ARA 1În perioada 19-22 iulie 2017, la Universitatea din Craiova se va desfăşura al 41-lea congres anual al Academiei Româno-Americane de Știinţe şi Arte, din S.U.A. – cel mai important centru academic al oamenilor de ştiinţă din diaspora română, prezidat de prof. univ. dr. Ruxandra Vidu. Reuniunea are tema „Știinţa şi arta în epoca modernă” şi oferă posibilitatea tinerilor din ţară şi străinătate să susţină lucrări ştiinţifice în cadrul mai multor secţiuni. Cu prilejul acestui eveniment internaţional, la Muzeul de Artă din Craiova va avea loc joi, 20 iulie, începând cu ora 16.00, un recital extraordinar susţinut de doi tineri muzicieni: soprana Renata Vari, de la Opera Română Craiova, şi pianistul Botond Szocs.

ARA 2Academia Româno-Americană de Știinţe şi Arte / ARA (American Romanian Academy of Arts and Science, ARA), din S.U.A., continuă să unească în rândurile sale pe cei mai onorabili oameni de ştiinţă şi de cultură din întreaga lume. Printre membri s-au aflat profesorul şi filozoful Mircea Eliade, scriitorul şi dramaturgul Eugen Ionescu, profesorul George Emil Palade – cu Premiul Nobel în fiziologie şi medicină în anul 1999 ş.a. Între membrii de onoare, de asemenea, sunt prezenţi savanţi cu renume: academicianul Eugen Simion – România, regretatul acad. Augustin Buzura, ambasadorul John R. Davis (S.U.A.) şi multe alte personalităţi marcante din domeniul ştiinţei. ARA colaborează activ cu Academia Română, Academia de Știinţe Medicale din România, Academia de Știinţe a Moldovei, Institutul Cultural Român etc.

Promovând la nivel internaţional realizările oamenilor de ştiinţă din diaspora română şi nu numai, ARA îşi aduce contribuţia la stimularea cercetării ştiinţifice din diverse domenii de activitate. Pentru a-i motiva şi mai mult pe oamenii de ştiinţă şi cultură, în fiecare an are loc Congresul ARA – reuniune ştiinţifică de nivel internaţional la care invitaţii îşi prezintă contribuţiile şi realizările ştiinţifice în cadrul secţiunilor ştiinţe exacte, ştiinţe ale naturii, ştiinţe sociale, ştiinţe aplicate, artă şi design, limbă şi literatură, estetică, teologie şi studii religioase, filosofie, istoria ştiinţei, ştiinţe interdisciplinare, design etc.

În acest an, Congresul ARA, ajuns la ediţia a 41-a, va fi găzduit de Universitatea din Craiova, în perioada 19-22 iulie, preşedinte organizatoric fiind prof. univ. dr. Ruxandra Botez. În anul 2015, Congresul ARA (ediţia a 39-a) a avut loc la Institutul Naţional de Fizică Nucleară din Frascati-Roma (Italia), iar în 2016 – la Montreal (Canada).

La evenimentul de la Craiova va participa şi prof. univ. dr. Ruxandra Vidu, preşedinte ARA, om de ştiinţă în domeniul nanomaterialelor şi nanotehnologiilor, cu numeroase invenţii brevetate în S.U.A., decorată cu importante premii şi distincţii mondiale, profesor la renumita Universitate din California Davis – instituţie de învăţământ superior aflată în topul celor mai bune 50 de universităţi din lume.

***

ARA AFISSoprana Renata Vari. Debutând încă din timpul studenţiei, cariera sa a luat avânt în 2011, imediat după încheierea studiilor în cadrul Facultăţii de Muzică din Braşov, odată cu un concert special susţinut în Como. A urmat un prim turneu de operă desfăşurat pe importante scene lirice din Italia, în următorii ani revenind aici, dar şi pe alte scene europene, în turnee artistice precum şi în cadrul unor colaborări internaţionale, printre care cu Theater Magdeburg şi Compania de Operă şi Balet din Belgrad. Este laureată a ediţiei inaugurale a Concursului Internaţional de Canto „Elena Teodorini” în 2013, devenind solistă a Operei craiovene în acelaşi an.

***

Pianistul Botond Szocs. Este originar din Sfântu Gheorghe, cântă la pian de la 7 ani şi este student  la Facultatea de Muzică a Universităţii „Transilvania” din Braşov, în clasa profesoarei Stela Drăgulin – decan al facultăţii şi unul dintre marii profesori de pian ai Europei, după cum a caracterizat-o dirijorul rus Misha Katz. Botond studiază cu ea din 2011 şi, ca unui romantic, îi plac cel mai mult Chopin, Liszt şi Mozart. Are peste zece premii I la concursuri naţionale şi internaţionale, printre care Premiul I şi Trofeul Concursului Naţional „Victor Giuleanu” (ediţia a III-a, 2012) şi Premiul „Remember Enescu”, a cântat la Gala Principesa Margareta, a avut o mulţime de recitaluri în ţară, inclusiv la Ateneul Român din Bucureşti şi altele la Braşov, Deva, Râmnicu Vâlcea, Alba Iulia. În 2012 a fost selectat pentru a primi o bursă a UNIMIR (Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România).