Patru ani de puşcărie pentru Siclitaru după ce a curmat două vieţi

0
465

Florin Iulian Siclitaru, craioveanul de 24 de ani care, pe 31 martie a. c., a accidentat mortal doi tineri, pe „Calea Bucureşti” din Craiova şi a fugit, a fost condamnat, ieri, la 4 ani de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului. Instanţa l-a obligat pe inculpat la plata sumei de 3.000 de lei cheltuieli judiciare, i-a menţinut arestarea preventivă şi a dispus ca toate despăgubirile acordate familiilor celor doi tineri ucişi, în valoare de 290.518 euro şi 30.223 lei, să fie achitate de firma de asigurări Carpatica, la care Siclitaru avea poliţa de asigurare obligatorie. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova. Siclitaru se află după gratii de pe 1 aprilie a.c., procurorii reţinând în sarcina lui faptul că, circulând cu 125 km/h, nu a acordat prioritate de trecere victimelor, care se angajaseră regulamentar în traversarea străzii. În plus, a fost depistat pozitiv la THC – substanţa activă principală din canabis.

După ce vineri au audiat martori, rude, pe inculpat şi au ascultat pledoariile avocaţilor dar şi a procurorului de şedinţă care a cerut pedeapsă maximă pentru inculpat, ieri, magistraţii Judecătoriei Craiova au anunţat hotărârea luată în dosarul în care Florin Iulian Siclitaru, de 24 de ani, din Craiova, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor judiciare. Instanţa l-a condamnat pe inculpat cu aplicarea prevederilor art. 320 ind. 1 din Codul de procedură penală, vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă în cazul recunoaşterii faptei (aşa cum a cerut de la primul termen), Siclitaru fiind condamnat la 4 ani de închisoare pentru ucidere din culpă şi 3 ani de închisoare pentru părăsirea locului accidentului. Cele două pedepse au fost contopite, judecătorii dispunând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, de 4 ani închisoare. Faţă de el a fost menţinută arestarea preventivă şi a fost obligat la plata sumei de 3.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Carpatica va achita toate despăgubirile: 290.518 euro şi 30.223 lei

Victimele

Cu privire la daunele morale şi despăgubirile solicitate de părţile civile din procesul penal, respectiv rudele lui Andrei Dragomir şi Cosmin Băbălău, decedaţi în accident, instanţa a admis în parte acţiunile civile formulate de acestea şi a decis ca toate sumele acordate să fie achitate de firma la care Siclitaru avea încheiată poliţa RCA, respectiv Carpatica Asig.

„Admite în parte acţiunile civile formulate de părţile civile Băbălău Emil, Băbălău Ioana, Băbălău Alexandru Carllucio şi Băbălău Maria (n.r. – părinţii, fratele şi bunica lui Cosmin). Obligă asigurătorul de răspundere civilă SC CARPATICA ASIG SA la plata către partea civilă Băbălău Emil a sumei de 60.000 de euro cu titlu de daune morale, a sumei de 103,31 euro şi 18752,39 lei cu titlu de daune materiale. Obligă asigurătorul la plata către partea civilă Băbălău Ioana a sumei de 60.000 de euro cu titlu de daune morale, la plata către partea civilă Băbălău Alexandru Carllucio a sumei de 30.000 de euro cu titlu de daune morale şi la plata către partea civilă Băbălău Maria a sumei de 10.000 de euro cu titlu de daune morale, sumă ce se va plăti în lei, la cursul oficial al BNR din ziua plăţii. Admite în parte acţiunile civile formulate de părţile civile Fişcu Rodica, Dragomir Gheorghe şi Fişcu Anica (părinţii lui Andrei, care erau divorţaţi, şi bunica acestuia). Obligă asigurătorul la plata către partea civilă Fişcu Rodica a sumei de 60.000 de uro cu titlu de daune morale, 415,98 euro şi 11.471,6 lei cu titlu de daune materiale. Obligă asigurătorul la plata către partea civilă Dragomir Gheorghe a sumei de 60.000 de euro cu titlu de daune morale şi la plata către partea civilă Fişcu Anica a sumei de 10.000 de euro cu titlu de daune morale”, după cum se arată în încheierea de şedinţă a Judecătoriei Craiova, toate sumele urmând să fie plătite în lei, la cursul oficial al BNR din ziua plăţii.

 În total, şapte din cele 14 rude care s-au constituit părţi civile în proces au primit despăgubiri, unchii şi mătuşile lui Andrei şi Cosmin fiind lăsaţi „pe dinafară”, iar Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova nu a solicitat despăgubiri.

Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova, iar rudele celor doi tineri au anunţat deja că sunt nemulţumite de pedeapsa prea mică primită de Siclitaru pentru că a luat două vieţi, aşa că vor declara, cu siguranţă, recurs.

Inculpatul a recunoscut la primul termen

Dosarul în care Florin Iulian Siclitaru a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, s-a înregistrat pe 24 mai la Judecătoria Craiova. În rechizitoriul întocmit de procurori pe baza probelor administrate, a expertizelor tehnice şi a audierilor, s-a reţinut următoarea stare de fapt: «În noaptea de 30 spre 31 martie 2013, în jurul orei 4.50, în timp ce inculpatul se deplasa, la volanul autoturismului Mercedes Benz pe „Calea Bucureşti” din municipiu, direcţia de deplasare dinspre centru către Aeroport, în zona clubului Krypton, a accidentat mortal doi tineri, de 19, respectiv 20 de ani, apoi a părăsit locul faptei. În urma expertizei tehnice s-a stabilit că inculpatul circula cu viteză excesivă, mai exact, avea o viteză de deplasare de 125 km/h şi nu a acordat prioritate de trecere victimelor angajate regulamentar în traversarea străzii», după cum ne-a explicat, la momentul respectiv, procuror Nicolae Uncheşelu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.

Testele preliminare – pozitive la tetrahidrocanabinolul (THC)

Pentru că s-au făcut destule speculaţii cu privire la faptul că ar fi fost băut sau/şi drogat la momentul  producerii accidentului şi de asta ar fi fugit, în momentul când l-au prins, după aproximativ 17 ore de la tragedie (31 martie, ora 21.50), poliţiştii l-au dus pe Siclitaru direct la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, pentru recoltarea probelor biologice. Rezultatele vizând prezenţa alcoolului în sânge au fost negative, în schimb, testul preliminar efectuat de specialiştii Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” din Bucureşti, unde au fost trimise probele, pentru depistarea substanţelor cu efecte psihoactive, a ieşit pozitiv la THC. Tetrahidrocanabinolul (THC) este derivat benzo-piranic, substanţa activă principală din canabis, întâlnit şi în haşiş şi marihuana, catalogate drept droguri de risc, interzise la deţinere.

„Este vorba despre un rezultat preliminar care a ieşit pozitiv la substanţe cu efecte psihoactive. Acest rezultat este valabil în instanţă numai după confirmarea prin metoda CG-MS, lucru ce nu s-a făcut încă şi din această cauză nu s-a reţinut în sarcina inculpatului şi comiterea infracţiunii prevăzute de art. 87 alin. 2 din OUG 195/2002, în speţă conducerea un autovehicul pe drumurile publice sub influenţa unor substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora. Urmărirea penală poate fi începută şi mai târziu, când vom avea validarea rezultatelor preliminare”, a mai precizat atunci procurorul Nicolae Uncheşelu. Validarea nu s-a făcut nici până acum, din motive tehnice.

Florin Iulian Siclitaru mai are la activ o condamnare. Pe 9 mai a.c. tot Judecătoria Craiova l-a condamnat pe tânăr la 6 luni de închisoare cu executare pentru vătămare corporală, după ce l-a bătut pe Bogdan Nicolae Mitruţoiu. Recursul în acest caz se află pe rolul Curţii de Apel Craiova.