Mişcarea rebusistă craioveană, la aniversare: Cercul „Feroviarul” a împlinit 55 de ani de existenţă

0
1373

De cate ori nu v-ați frământat în fața grilei pătrate cu căsuțe albe și negre, căutând rezolvarea și întorcând o definiție pe toate părțile? „Dacă veţi completa corect pe orizontală, veţi obţine pe verticala AB denumirea”… De zeci de ani, rebusul – ca și „sora” sa mai mică, integrama, atât de gustată în zilele noastre – a dat „bătăi de cap”, dovedindu-se, totodată, la fel de eficient ca mersul pe jos ori pe bicicletă pentru menținerea unei bune activități cerebrale. Aceeași febrilă căutare ca cei care dezleagă un careu o au însă și cei care îl… „leagă”, cu talent, răbdare și inteligență. Rebusul e o pasiune după urma căreia nu te îmbogățești, dar dacă i-ai prins microbul nu mai poți sta fără ea. O știu prea bine și membrii Cercului rebusist „Feroviarul” din Craiova, care, în această lună, sărbătorește împlinirea a 55 de ani de existență. Cunoscuţi din seria de careuri publicate în revista „Rebus” şi în alte reviste tipărite de Publicaţiile Flacăra, în almanahuri și nu numai, cei zece actuali membri activi ai Cercului – prezidat de Gheorghe Chisăr – se reunesc periodic în ședințe în cadrul Clubului C.F.R., cea cu caracter aniversar fiind una cu totul specială.

Zi de referinţă pentru rebusul craiovean, dar și românesc

Dacă la 5 iulie 1957 apărea primul număr al revistei „Rebus”, la 8 iulie 1958, la recomandarea făcută de redacţia acestei publicații, 14 iubitori ai rebusului, toţi făcând parte din colectivul regionalei C.F.R. Craiova, au pus bazele Cercului rebusist „Feroviarul”. Conform procesului-verbal de constituire, conducerea a fost asigurată de Bică Pisoschi – preşedinte, Theodor Sandu Ciobăncan – vicepreşedinte şi Nicolae Mitroi – secretar. Constituirea Cercului rebusist „Feroviarul” a fost comunicată cititorilor în revista „Rebus” nr. 29 din 5 septembrie 1958, la rubrica „Curier rebusist”.

Iniţiatorul şi motorul Cercului a fost regretatul rebusist Theodor Sandu Ciobăncan, care la câteva luni de la constituire a devenit preşedintele, funcţie pe care a ocupat-o până în fe­bruarie 1984, când a devenit preşedinte de onoare. Din februarie 1984 şi până în iulie 2012, conducerea Cercului a revenit inginerului Aurel Boboc, iar apoi a fost preluată de profesorul Gheorghe Chisăr. La început, şedinţele s-au ţinut în cadrul Regionalei C.F.R. Craiova, iar din martie 1974 şi până în prezent – în cadrul Clubului C.F.R.

La început, un Cerc „exclusivist”, apoi cu o lungă listă de membri

«La prima aniversare, la un an de la înfiinţare, redacţia revistei „Rebus” – în jurul căreia s-a cristalizat nu numai Cercul nostru, ci şi alte cercuri rebusiste din ţară –, a trimis o adresă de felicitare, datată 4 iulie 1959. După aceea, aniversările au fost un prilej de bucurie nu numai pentru Cercul nostru, ci şi pentru ceilalţi rebusişti. Mărturie stau documentele momentului, dar şi scrisorile din arhivă”, își amintește președintele Gheorghe Chisăr. Adevărate sărbători le-a reprezentat și împlinirea a 10, 20, 25, 30 și 50 de ani de la constituire.

Dacă la început Cercul era unul „exclusivist”, pe parcurs la el au aderat și medici, ingineri, profesori, militari etc. Din lunga listă de rebusişti ai Cercu­lui „Feroviarul” îi amintim pe Bică Pisoschi, Theodor Sandu Ciobăncan, Carol Peter, Liviu Popescu, Toma Michinici, Nicu Păuna, Virgil Scărlătescu, Nicolae Ciocâlteu, Ion I. Marinescu, Florea Gheorghe, Traian Ianu Ciocâlteu, Mişu Ionescu, Nicolae Banu, Constantin Petrescu, Mircea Ştefănescu, Constantin Babic, Marcel Nicolin, Traian Ivana, Daniel Popa, loan Dănilă, George Geafir, Ionel Tudorancea, Paul Băran ş.a.

Actualii membri activi sunt – alături de Gheorghe Chisăr – Valentin Bucur, Sevastian Coşoveanu, Andrei Dobi, Minai Ghidescu, Şerban Leoveanu, Nicolae Mudava, Aurel Popescu, Radu Răduică şi Ovidiu Ştefănescu, toți cunoscuţi din seria de careuri publicate în „Rebus” şi în alte reviste tipărite de Publicaţiile Flacăra, în almanahuri și nu numai. Publicarea de careuri colective a început cu „Rebus” nr. 147 (5 august 1963), cele mai cunoscute titluri de seriale fiind „Expres”, „Covor oltenesc” şi „Lada de zestre”.

Tânjesc după Festivalul-concurs Interjudeţean de Creaţie Rebusistă…

Printre activităţile importante des­făşurate, de-a lungul timpului, de Cercul „Feroviarul”, președintele Gheorghe Chisăr enumeră redactarea unor numere întregi din publicaţia centrală „Rebus” (nr. 27 din 5 august 1958, nr. 160 din 20 februarie 1964, nr. 471 din 1 februarie 1977, nr. 506 din 15 iulie 1978), ca și consfătuirile organizate împreună cu redacţia acestei reviste și cu amatorii de proble­me rebusiste, mese rotunde, simpozioa­ne, schimburi de experienţă şi concursuri cu alte cercuri rebusiste. Nu uită nici organizarea pe plan local a mai multor concursuri de masă în şcoli şi licee, în colaborare cu ziarul „Înainte” (actualul cotidian „Cuvântul Libertăţii”) fiind editate 13 plachete.

Cea mai cunoscută şi atractivă mani­festare – după care rebusiștii craioveni tânjesc acum – a fost însă Festivalul-concurs Interjudeţean de Creaţie Rebusistă „La izvoa­rele patriei”, cu cele cinci ediţii: 14-16 mai 1982, 11-12 mai 1983, 31 august – 1 septembrie 1985, 23-24 mai 1986, 22-23 octombrie 1994. „Ultima dintre acestea rămâne cea mai reprezentativă din istoria întrunirilor rebusiste, la ea luând parte un număr-record de rebusişti. Au fost 123 de par­ticipanţi din ţară, la care s-au adăugat cei din oraşul Craiova şi elevi din diferite şcoli”, își amintește prof. Chisăr. De altfel, în același an 1994, Cercul „Feroviarul” a primit Premiul Special din partea revistei „Rebus”, pentru o activitate bogată şi îndelungată.

***

La împlinirea a 55 de ani de existență a Cercul „Feroviarul”, le dorim membrilor săi să rămână permanent în slujba tradiţiilor de cultură rebu­sistă românească şi să se bucure de aprecierile pe care le merită pe deplin.

O lucrare de proporţii, care a antre­nat o bună parte din membrii Cercu­lui „Feroviarul”, a fost întocmirea unui „Glosar de definiţii rebusiste”. Au fost culese cele mai reprezentative definiţii apărute în revista „Rebus” de la nr. 1 la nr. 600, pre­cum şi din alte reviste de specialitate. Iniţiativa întocmirii Glosarului a avut-o regretatul rebusist Carol Peter, sprijinit de alţi animatori şi neobosiţi rebusişti. Au fost alese circa 12.000 de cuvinte şi 70.000 de definiţii, o bună parte din acestea fiind publicate în ordine alfabetică în plachetele rebusiste editate de Cercul „Feroviarul”.