Orzul şi rapiţa, la ceasul recoltării

0
488

În aceste zile, fermierii au început să strângă din câmp culturile de orz şi rapiţă, mai ales în zona de sud a Doljului. Producţia medie obţinută la rapiţă este de 4.200 kg/ha, iar la orz de 7.000 kg/ha. Umiditatea măsurată la rapiţă este 14 %, iar mai toată cantitatea va fi livrată la export, în baza contractelor încheiate încă de anul trecut.orz

          Chiar dacă a plouat abundent în ultimele zile, asociaţiile agricole din Dolj nu au ezitat să trimită combinele la recoltat. De pe terenurile concesionate de la ADS, la Cârna şi Bistreţ, SC Agroexpert Industry SRL a recoltat, deja,  peste 100 de hectare cultivate cu rapiţă. Producţia media obţinută a fost de 4.200 kg/ha. Societatea speră ca, întreaga cultura deţinută pe o suprafaţă de 1.000 ha, să poată fi recoltată fără probleme. Mai ales că se anunţă temperaturi foarte ridicate. Umiditatea măsurată este de 14 %.

          Întreaga cantitate de rapiţă obţinută va merge la export. Producătorii ce activează pe raza judeţului Dolj au semnat, încă de anul trecut, contracte de livrare cu firme de profil din Europa şi SUA. Dacă din 2013 şi până în prezent, preţul grâului a înregistrat o scădere de 25%, în timp ce la porumb scăderea a fost ceva mai mică, ajungând la 15-17%, nu acelaşi lucru se poate spune despre rapiţă. În acest caz, agricultorii doljeni speră să obţină 380 euro/tonă. Adică, 1,71 lei/kg. Pentru că unii dintre fermieri au beneficiat de inputuri din partea partenerilor externi le este de folos să poată recolta rapiţa fără incidente climatice.

Producţii ridicate la orz

          Cultura de orz este şi aceasta ridicată de pe terenurile administrate de marile societăţi agricole Cervina şi Oltyre. Aici, graţie tehnologiilor folosite şi a calităţii materialului semincer se obţin, şi în acest an, recolte de peste 7.800 kg/ha. Totuşi, la final de campanie, producţia medie  de orz obţinută la nivelul Doljului va fi mai mică decât valoarea mai sus prezentată, din cauza randamentelor scăzute obţinute de fermieri ale căror loturi nu sunt compactate sau nu au forţa financiară de a parcurge un proces tehnologic optim de cultivare.rapita

Stocuri mari de grâu şi porumb

          Pentru că stocurile, la nivel internaţional, de grâu şi porumb sunt uriaşe, fermierii nu pot spera în acest an la un preţ foarte bun, la vânzarea celor două produse. În mediul agricol se vorbeşte de cele mai mari stocuri din ultimii 6-7 ani – la grâu, la o producţie de 750 milioane, avem stocuri de 220-230 milioane de tone. „Stocurile sunt foarte mari, producţia este constantă, deci presiunea pe preţ este foarte mare. La grâu în această perioadă vorbim despre un preţ situat la 150-160 euro tona, iar la porumb 150-155 euro. Având în vedere stocurile la nivel internaţional, preţul la aceste două culturi nu va înregistra modificări la recoltare. Preţul pentru cele două culturi agricole ar putea suferi modificări, doar în situaţia în care am avea calamităţii în principalele ţări producătoare: America, Rusia etc. Doar asta poate modifica preţul! În rest, cred că la recoltare preţul va rămâne la fel ca acum”, a declarat pentru Agrointeligenţa Bogdan Iliescu, Head of Agriculture Division în cadrul Bursei Române de Mărfuri.