Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanţelor Publice, pus oficial sub urmărire penală în dosarul Rompetrol II

0
383

Fostul ministru al Finanţelor Publice, Mihai Tănăsescu, a ajuns, ieri dimineaţa, la sediul DIICOT pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile în dosarul Rompetrol II, Tănăsescu fiind suspectat de complicitate la delapidare, abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat.Mihai Tanasescu

         Mihai Tănăsescu a ajuns ieri dimineaţa la sediul DIICOT pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile în dosarul Rompetrol II, la intrare refuzând să facă vreo declaraţie. Tănăsescu este suspectat de complicitate la delapidare, abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat.

           În acest dosar preşedintele Klaus Iohannis a semnat, la sfârşitul lunii mai, cererile formulate de procurorii DIICOT privind încuviinţarea urmăririi penale pe numele a patru foşti miniştri: Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea “pentru a se proceda conform legii”. “Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis marţi, 31 mai a.c., Ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Tănăsescu Nicolae Mihai, fost Ministru al Finanţelor Publice în perioada 2000 – 2004; a domnului Popescu Ioan Dan, fost Ministru al Economiei şi Comerţului în perioada 2003 – 2004; a domnului Vlădescu Teodor Gheorghe Sebastian, fost Ministru al Finanţelor Publice în perioada 2005 – 2007, respectiv în perioada 2009 – 2010 şi a domnului Pogea Gheorghe, fost Ministru al Finanţelor Publice în perioada 2008 – 2009, pentru a se proceda conform legii”, potrivit unui comunicat de presă emis de Administraţia Prezidenţială.

         Procurorii DIICOT au cerut Preşedintelui României încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea, fiind suspectaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, în dosarul Rompetrol II. “În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada septembrie-octombrie 2003, ministrul Finanţelor Publice,Tănăsescu Claudiu Mihai şi ministrul economiei şi comerţului, Popescu Ioan Dan şi-au exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu, în urma unei înţelegeri cu Patriciu Dan Costache, George Philip Stephenson şi Nicolcioiu Alexandru, în sensul iniţierii şi promovării OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale S.C.Rompetrol Rafinare S.A. la data de 30.09.2003 în cuantum de aproximativ 603.000.000 USD au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice”, anunţă DIICOT într-un comunicat de presă.

           Potrivit legii, foştii miniştri care nu au calitatea de parlamentari nu pot fi urmăriţi penal, pentru fapte săvârşite în timpul mandatului lor, decât după încuviinţarea cererii procurorilor de către şeful statului.