Bacalaureat 2013: A început proba de evaluare a competenţelor digitale

0
391

Timp de cinci zile, absolvenţii de liceu susţin cea de-a treia probă a examenului de bacalaureat, cea de competenţe digitale. După ce au sărit peste proba de comunicare orală în limba maternă, care nu s-a organizat în judeţ, elevii doljeni au reintrat, de ieri, în febra examinărilor. De data aceasta, absolvenţii de clasa a XII-a trebuie să demonstreze că ştiu să utilizeze calculatorul. Proba are două părţi, una teoretică şi alta practică.

Ca şi în cazul celorlalte probe care s-au desfăşurat până acum, candidaţii nu vor primi note, ci un punctaj care să demonstreze care este nivelul de competenţă în folosirea calculatorului. Punctajul maxim cumulat pentru fişele A şi B este de 100 de puncte. Important de reţinut este faptul că nu se acordă puncte din oficiu. În funcţie de punctajul obţinut de fiecare elev, se va stabili nivelul de competenţă digitală al candidatului. Astfel, între 0 şi 25 de puncte înseamnă că utilizatorul este începător, între 26 şi 50 de puncte este echivalent cu utilizator de nivel mediu, între 51 şi 74 de puncte semnifică utilizator avansat şi, în fine, candidatul care va obţine între 75-100 de puncte este utilizator experimentat.

În cadrul acestei probe, elevii primesc un subiect pentru a cărui rezolvare au la dispoziţie maximum 90 de minute. Elevii primesc, mai întâi, fişa A, ale cărei cerinţe le pot rezolva în 15 minute, şi fişa B, ale cărei cerinţe le vor rezolva în 75 de minute. Candidaţii vor avea acces la internet în primele 30 de minute de la primirea subiectelor, timp în care vor rezolva cerinţele specifice.

Dolj: Aproape 5.000 de candidaţi susţin probele digitale

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj au anunţat că această probă a examenului de bacalaureat are loc în toate cele 43 de centre constituite în judeţ. Aproape 5.000 de absolvenţi de liceu ar trebui să susţină, pe parcursul acestei săptămâni, a treia probă a examenului. Nu mai puţin de 1.817 din totalul de candidaţi (6.810) au competenţele digitale fie recunoscute – cei care au mai susţinut proba într-o sesiune anterioară a BAC-ului – fie echivalată, în cazul elevilor care pe parcursul celor patru ani de liceu au obţinut certificatul ECDL. Ieri, în judeţ au susţinut proba de evaluare a competenţelor digitale 1.624 de candidaţi, urmând ca, astăzi, alţi 1.408 absolvenţi să fie examinaţi în 37 de centre din judeţ.

„Partea de organizare este mult mai complexă în cadrul acestei probe de evaluare a competenţelor digitale. Între orele 8.00 şi 12.00 pachetele cu subiecte sunt preluate şi se instalează pe calculatoare. Abia apoi începe evaluarea propriu-zisă a candidaţilor”, a explicat prof. Alexandrina Năstase, vicepreşedintele comisiei judeţene de Bacalaureat.

Accesul cu telefoane mobile este interzis

     După ce la prima probă, cea de evaluare a competenţelor de comunicare orală în limba română, un candidat a fost eliminat pentru că avea telefonul mobil în sala de examen, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean reamintesc care sunt regulile de desfăşurarea a Bac-ului. Este strict interzis accesul candidaţilor cu orice tip de lucrări – manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor –, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul sau comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, chiar dacă materialele în cauză au fost folosite sau nu.

Un elev care nu se prezintă la probele de competenţe poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat.

Cea de-a treia probă a bacalaureatului se va încheia vineri

Potrivit calendarului de desfăşurare a examenului, aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale, următoarea probă va fi cea de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională care se va desfăşura între 25 şi 28 iunie.

În ceea ce priveşte probele scrise, acestea vor debuta în data de 1 iulie a.c. cu Limba şi literatura română, urmată apoi, în data de 2 iulie de proba la limba maternă şi în 3 iulie de proba obligatorie a profilului. Proba scrisă la alegere a profilului şi specializării este programată pentru data de 5 iulie, iar rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie, până la ora 12.00. În aceeaşi zi, până la ora 16.00, se vor putea depune contestaţiile. Rezolvarea acestora se va face între 9 şi 11 iulie, iar afişarea rezultatelor finale este programată pentru data de 12 iulie. Accesul candidaţilor în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7.30 – 8.30.