Bacalaureat 2012: Elevii au 90 de minute pentru a-şi demonstra competenţele digitale

0
314

Examenul de Bacalaureat se reia astăzi cu proba de competenţe digitale, ce constă în testarea cunoştinţelor de utilizare a calculatorului şi de navigare pe internet. Evaluarea se derulează în laboratoarele de informatică, pe grupe de maximum 25 de elevi. Candidaţii vor avea la dispoziţie 90 de minute în care trebuie să răspundă la cerinţe teoretice, dar şi practice. Proba se va derula până vineri, 22 iunie. În judeţul Dolj, pentru acest examen s-au înscris 5.188 de candidaţi, care vor fi testaţi în 43 de centre.

Evaluarea începe la ora 13.00, dar candidaţii trebuie să fie prezenţi la centrele de examen cu cel puţin o jumătate de oră înainte. Astăzi, sunt aşteptaţi în săli 1.599 de elevi. Aceştia vor primi două fişe de examen: fişa A, de 15 minute, cu subiecte care solicită conectarea la internet, şi fişa B, de 75 de minute, care conţine şi cerinţe teoretice. Ei trebuie să arate că ştiu să editeze un text şi să creeze o bază de date sau o prezentare, trebuie să ştie să copieze un document şi să îl mute în diverse fişiere, precum şi să răspundă la câteva întrebări din teorie.

Certificat şi pentru zero puncte

În funcţie de răspunsurile date, candidaţii vor primi unul din patru niveluri de competenţe, prevăzute pentru această probă: „începător” pentru cei cu 11-30 puncte, „mediu” pentru 31-55 de puncte, „avansat” pentru 56-74 de puncte şi „experimentat” pentru cei cu 75-100 de puncte. Candidaţii care vor acumula mai puţin de 11 puncte vor primi un certificat de atestare a competenţelor digitale, fără a menţiona nivelul de cunoştinţe. De asemenea, elevii care nu se vor prezenta la această probă pot continua să participe la restul examenelor, dar nu vor promova sesiunea.

Candidaţii vor fi monitorizaţi de camerele de supraveghere

Candidaţii vor fi supravegheaţi în timpul probei de camere video sau web, în funcţie de dotările pe care le au instituţiile de învăţământ. Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a dispus ca acestea să fie utilizate chiar dacă, la probele de competenţe, nu sunt obligatorii. „În toate centrele de examen camere vor funcţiona. Aşa s-a întâmplat şi la proba de Limba şi literatura română pentru ca examenul să se deruleze în condiţii de maximă siguranţă. Pe lângă aceste monitorizări, centrele vor fi vizitate şi de inspectorii şcolari, precum şi de un reprezentant al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului”, a precizat inspectorul şcolar Cerasela Cremene, secretarul comisiei de bacalaureat la nivelul judeţului Dolj. Cei care vor fi surprinşi că încearcă să fraudeze examenul vor fi eliminaţi vor pierde dreptul de a mai participa la următoarele două sesiuni.

Examenul se va finaliza astăzi în centrele din judeţ

Potrivit calendarului emis de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pentru prima sesiune a bacalaureatului, proba competenţelor digitale se derulează în perioada 18-22 iunie. În judeţul Dolj există situaţii în care numărul candidaţilor este mic şi evaluarea se va finaliza astăzi. „Sunt centre cu 20 de înscrişi la această probă, la care competenţele se derulează într-o singură zi. Este cazul liceelor de la Bârca, Bechet care au doar o singură clasă de a XII-a”, a precizat Cerasela Cremene, secretarul comisiei de bacalaureat din judeţul Dolj.

Săptămâna viitoare – proba de comunicare într-o limbă modernă

După proba de competenţe digitale, candidaţii îşi vor testa cunoştinţele de comunicare într-o limbă modernă, probă care se va derula în perioada 25-27 iunie. Examenele scrise vor debuta pe 2 iulie, cu testul scris de Limba şi literatura română. Pe 4 iulie candidaţii vor susţine proba obligatorie a profilului, iar pe 6 iulie vor face proba la alegere din aria profilului. Rezultatele acestor probe scrise vor fi afişate pe 8 iulie. Până acum elevii îşi cunosc doar nivelurile de competenţă obţinută la proba de comunicare în Limba şi literatura română, care s-a derulat timp de trei zile, între 13 şi 15 iunie a.c. Din cei 5.292 de elevi înscrişi, 614 elevi au obţinut nivelul „mediu”, 1.214 au fost „avansaţi”, 3.354 – „experimentaţi”, iar 134 de candidaţi nu s-au prezentat.

Centrele de examen trebuie să asigure ventilaţie şi apă

Din cauza temperaturilor ridicate din această perioadă estivală, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a solicitat inspectoratelor şcolare judeţene să întreprindă măsuri specifice în vederea asigurării condiţiilor optime pentru susţinerea examenelor naţionale. Aplicarea acestora trebuie corelată cu evoluţia regimului termic din zilele în care se desfăşoară probele de examen.
În acest sens, în centrele de examen şi de evaluare trebuie menţinut un sistem de ventilare corespunzător, în funcţie de posibilităţile şi dotările spaţiilor respective. De asemenea, este necesară asigurarea apei potabile pentru candidaţi şi membrii comisiilor, respectiv a asistenţei medicale pe toată durata desfăşurării probelor de examen. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a dat asigurări că s-au luat toate măsurile necesare. „Unităţile de învăţământ au apă potabilă şi asigură un nivel optim de temperatură pentru această perioadă astfel încât să nu avem incidente neplăcute. Şi prima probă de examen s-a derulat fără nici o problemă”, a precizat Georgică Florea-Bercea, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Comisiile judeţene vor monitoriza şi modul de desfăşurare a probelor de examen în cazul candidaţilor aflaţi în situaţii speciale şi care susţin aceste probe la domiciliu sau în spital.