500.000 de euro pentru Amărăştii de Jos, Catane şi Cetate

0
436

Centrul European pentru Promovarea şi Integrarea Romilor Craiova a organizat,  ieri, conferinţa de lansare a proiectului „Îmbunătăţirea calităţii resurselor umane în mediul rural şi promovarea antreprenoriatului în activităţi non-agricole”, finanţat prin POSDRU 2007-2013, care are o valoare de 500.000 de euro. Întâlnirea s-a dorit să iasă din tiparele evenimentelor de acest gen, aşa că a avut loc într-un cort amplasat în Piaţa „Mihai Viteazul”, din centrul Craiovei. Printre invitaţii speciali ai lansării s-au numărat nu mai puţin de patru parlamentari de Dolj – senatorul Lia Olguţa Vasilescu, deputaţii Constantin Dascălu, Ionuţ Stroe şi Claudiu Manda –, precum şi mai mulţi primari din judeţ.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare”, Domeniul Major de Intervenţie 5.2  „Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă” şi se adresează tuturor persoanelor defavorizate din localităţile beneficiare, nu doar celor de etnie romă. „Este al treilea proiect pe care noi îl implementăm pe POSDRU. Este un proiect integrat, care urmăreşte furnizarea de servicii personalizate prin informare, consiliere şi mediere pe piaţa muncii. Se desfăşoară în parteneriat cu trei unităţi administrativ-teritoriale, în speţă comunele Amărăştii de Jos, Catane şi  Cetate. Aici urmează să înfiinţăm trei birouri de informare şi consiliere profesională”, a declarat vicepreşedintele CEPIR Craiova, Mirela Sandu.

Beneficiarii vor primi bani şi masă caldă

Important de ştiut este că cele trei birouri  de informare şi consiliere profesională vor beneficia de serviciile unui psiholog, care îi va orienta profesional pe toţi cei care le vor trece pragul, dar mai ales pe cele 450 de persoane care vor forma grupul-ţintă. Concret, psihologul le va întocmi traseul profesional, testându-le aptitudinile prin aplicarea unor baterii speciale de teste.  Dintre aceste 450 de persoane, 135 vor urma cursuri de calificare în meserii non-agricole – frizer, zidar, lucrător în comerţ, patiser, manichiură, pedichiură şi servicii sociale –, precum şi cursuri de iniţiere în utilizarea calculatorului şi educaţie antreprenorială. „Cele 135 de persoane vor primi, pe perioada derulării cursurilor, atât o sumă de bani,  cât şi o masă caldă”, a subliniat Mirela Sandu.

Critică la adresa ministerelor

Bucuroşi să se afle la un eveniment prilejuit de lansarea unui proiect pe fonduri europene, parlamentarii de Dolj au subliniat importanţa absorbţiei banilor de la UE, au lăudat comunităţile locale că se preocupă de acest subiect, au criticat ministerele că sunt codaşe la acest capitol şi, nu în ultimul rând, au ţinut să  le dea nişte sfaturi managerilor de proiect. „Eu încurajez să fie cât mai multe manifestări de acest fel, pentru că asta înseamnă că atragem bani europeni, unde România, din păcate, este codaşă. Ministerele sunt codaşe în România, nu autorităţile locale. Comunele se ocupă foarte mult, dar nu există atâţia bani pe câte proiecte sunt realizate la nivelul localităţilor. Foarte important de reţinut este că POSDRU este cel mai accesat program din România. Asta înseamnă că resursele umane sunt importante”, a precizat senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu.

Romii „au nevoie de consiliere”

Investiţia în resursele umane şi, mai ales, în rândul persoanelor defavorizate a fost apreciată şi de deputatul PNL Ionuţ Stroe, care are şi un motiv special să susţină această categorie a populaţiei: „Nu e coincidenţă faptul că mă alătur, de fiecare dată, iniţiativelor de participare civică a romilor, pentru că, ştiţi foarte bine, reprezint în Parlament zona din Craiova cu cea mai mare populaţie de etnie romă. Mă refer la Lunca Jiului, Mofleni, Catargiu şi Romaneşti. E nevoie de astfel de iniţiative, pentru că, trebuie să recunoaştem, populaţia de etnie romă din România are nevoie de consiliere, are nevoie de sprijin, are nevoie de o integrare sănătoasă într-o societate care este în dificultăţi din ce în ce mai mari”. Deputatul  Claudiu Manda a ţinut să-i felicite pe organizatori „pentru ideea de a aplica, pentru faptul că aţi reuşit să obţineţi finanţare pentru acest proiect şi mi-aş dori să ne vedem la final bucuroşi că obiectivele pe care vi le-aţi propus vor fi şi îndeplinite”.

Dascălu, cu gândul la furtişaguri

Invitat la eveniment, deputatul PD-L Constantin Dascălu s-a gândit că n-ar strica să le dea câteva sfaturi managerilor de proiect ai CEPIR Craiova, ca nu cumva să fie ispitiţi să cheltuiască banii europeni în folosul lor: „I-aş îndemna pe managerii de proiect să fie foarte atenţi, să nu întâlnim şi la dânşii ceea ce am întâlnit, din păcate, la alte organizaţii neguvernamentale, să aibă managerul de proiect 200-300 sau 400 de milioane pe lună şi să rămână foarte puţini bani pentru derularea celorlalte activităţi din proiect. Sper să fie decenţă din acest punct de vedere, cum a fost tot timpul la această asociaţie, şi să ducă la bun sfârşit proiectul cu rezultate foarte bune”.

Pentru a spulbera orice urmă de îndoială a deputatului democrat-liberal, vicepreşedintele CEPIR, Mirela Sandu, l-a informat pe acesta că o mare parte din banii de la UE va merge la reabilitarea şi dotarea viitoarelor sedii ale birourilor de consiliere din Amărăştii de Jos, Catane şi Cetate:  «Cele trei birouri de informare şi consiliere profesională vor fi reabilitate în cadrul acestui proiect şi vor fi echipate cu aparatură electronică, electrocasnică şi mobilier. În plus, beneficiarii vor primi şi o sumă de bani pentru participarea la cursuri. Deci nu ne-am gândit numai la salarii. Vreau să vă aduc la cunoştinţă că CEPIR a implementat patru proiecte PHARE, iar unul dintre acestea a fost luat ca exemplu de bună practică. Proiectul se numeşte „Sănătate mai presus de toate” şi a avut o valoare de 54.000 de euro. Am avut 1.500 de persoane care au beneficiat de analize medicale gratuite».

Mirela Sandu

Vicepreşedintele CEPIR Craiova, Mirela Sandu: „Activităţile proiectului constau în înfiinţarea a trei centre de consiliere profesională, organizarea de cursuri de calificare în meserii cerute pe piaţa muncii, care să asigure pentru grupul-ţintă diversificarea competenţelor – vom avea cursuri de iniţiere în utilizarea calculatorului şi educaţie antreprenorială –, înfiinţarea unui job-club on-line şi vom organiza zece întâlniri de mediere cu operatorii economici din cele trei localităţi ale proiectului, pentru a-i ajuta pe beneficiari să se angajeze”.

Primarul oraşului Băileşti, Costel Pistriţu: „Eu vin din mediul ONG-ului şi ştiu ce înseamnă această activitate pe care organizaţiile încearcă să o facă, chiar voluntar, pentru comunităţi. Am sprijinit şi voi sprijini ONG-urile pentru că aduc un plus de valoare alături de autorităţile publice locale”.

Primarul comunei Amărăştii de Jos, Ion Dinu: „Si noi ar trebui să putem accesa proiecte de acest gen, să putem ajuta oamenii din satul Ocolna, care are 1.200 de persoane în componenţă. Este un sat pur de romi. Suntem aşezaţi într-o zonă defavorizată şi am considerat că aceşti cetăţeni trebuie să-şi găsească o metodă, o soluţie să trăiască mai bine. Noi mulţumim că am putut să accesăm şi am fost sprijiniţi în acest sens”.

Viceprimarul comunei Catane, Viorel Balaci: „Avem o comună cu 2.000 de locuitori, 45% de etnie romă. Forţa de muncă este de 5% şi sperăm ca acest proiect şi implementarea lui să fie benefică comunei noastre”.