8 din 10 români ar renunța la libertăți în schimbul siguranței, iar 1 din 3 nu s-ar vaccina

0
257
Conform unui studiu despre impactul stării de urgență, dat publicității, astăzi, de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, opt din zece români spun că ar renunța la drepturi și libertăți pentru a rămâne în siguranță într-o criză precum cea cauzată de Covid-19. O treime spun că nu s-ar vaccina sub nicio formă, iar jumătate cred că virusul este mai puțin periculos pe cât se crede. Jumătate cred că statul a ascuns informații importante, iar o treime văd încă statul ca pe un partener de încredere.
Apropierea celor dragi este lucrul cel mai de preț care le-a lipsit românilor în perioada stării de urgență. Aproape 1 din 3 români se așteaptă ca situația financiară proprie să se degradeze după 15 mai. Peste jumătate dintre români cred că situația economică a țării se va degrada după ieșirea din starea de urgență.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.027 indivizi de 18 ani și peste. Eșantionul este declarat drept reprezentativ la nivel național, cu o eroare maximă tolerată de +/-3,1%. El a fost realizat în perioada 13-14 mai, prin metoda CATI (interviuri telefonice asistate de calculator).