Proiect pentru prevenirea abandonului școlar, inițiat de Asociația Vasiliada și Inspectoratul Școlar Județean Dolj

0
250

Asociația Vasiliada și Inspectoratul Școlar Județean Dolj au organizat, săptămâna aceasta, Conferința de lansare a proiectului ”Hai la școală!”, proiect pentru prevenirea abandonului școlar al copiilor din grupuri defavorizate. Evenimentul a avut loc în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă și s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu. Proiectul are în vedere prevenirea abandonului școlar și dezvoltarea abilităților de viață pentru elevii cu deficiențe auditive și cei din învățământul de masă aflați în situații de risc, folosind metode bazate pe educația creativă.

În perioada 2018-2021, peste 1000 de elevi, părinți și cadre didactice vor beneficia direct de activitățile acestui proiect.

„Proiectul își propune să prevină abandonul școlar al copiilor și să dezvolte abilitățile de viață pentru copiii din grupuri vulnerabile, iar aici grupul țintă se va ramifica în două direcții, și anume copii care sunt în învățământul de masă și copii care sunt în învățământul special. În felul acesta, proiectul va acționa în șase școli de masă, unul din Craiova și celelalte cinci din mediul rural, iar cea de-a șaptea școală este o școală specială, Școala Specială „Sfântul Vasile” din Craiova, acolo unde învață copii cu deficianță de auz și vorbire. Una dintre activitățile de început ale proiectului este cea prin care pregătim cadrul metodologic în care vom lucra, și anume două metodologii de lucru, o metodologie pentru învățământul de masă, care va folosi tuturor dascălilor implicați în activitățile educative cu copiii, activități educative ce vizează  pe de o parte, îmbunătățirea performanțelor școlare și pe de altă parte prevenirea situațiilor de abandon școlar”, a declarat pr. Adrian Stănulică, președintele Asociației Vasiliada.

La conferința de lansare a proiectului “Hai la școală!” a participat și inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Dolj, Monica Leontina Sună, care a declarat că reducerea abandonului școlar este unul din cele mai importante obiective ale instituției pe care o coordonează.

„Este un proiect în care noi credem foarte mult, în care punem suflet, Asociația Vasiliada fiind un partener de suflet al nostru, cu care noi am lucrat și sperăm în continuare să lucrăm foarte bine. Ne-am gândit la antepreșcolari, ne-am gândit la învățământul de masă, cât și la elevi din școli speciale. Ne-am gândit în primul rând la copii, dar noi, ca Inspectorat Școlar, ne gândim și la colegii noștri, cadrele didactice. Vrem să valorizăm munca și experiența acestor colegi, pe de o parte, și pe de altă parte să le oferim posibilitatea de a primi și o recompensă a acestei munci, posibilitatea de a face și altceva în afară de programul de la școală”, a declarat prof. Monica Leontina Sună, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

Proiectul ”Hai la școală!”, proiect pentru prevenirea abandonului școlar al copiilor din grupuri defavorizate, este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 6, Prioritatea de investiție 10i, Obiectivele specifice 6.2, 6.3, 6.4, 6.6.

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Craiovei