„Mesajul meu Antidrog” – la faza premierilor

0
397

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Dolj a premiat, ieri, câştigătorii fazei judeţene a concursului naţional „Mesajul meu Antidrog”, desfăşurat, atât la ciclul gimnazial, cât şi la cel liceal, pe mai multe secţiuni, de la eseu literar, filme de scurt metraj, spoturi până la creaţii în desen sau acuarelă. Ceremonia s-a desfăşurat la Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate (CFR) din Craiova, cu care CPECA are o foarte bună colaborare.

nicolîiţă
Florin Nicolăiţă

Competiţia, organizată sub jurisdicţia Agenţiei Naţionale Antidrog, şi-a desfăşurat faza locală în februarie, iar acum s-a finalizat etapa judeţeană. „Am colaborat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, cu Primăria Municipiului Craiova, cu Direcţia de Sănătate Publică Dolj, cu multe alte instituţii. Copiii care au participat la acest concurs şi-au arătat talentul în ceea ce priveşte mesajul lor pentru o viaţă sănătoasă, fără droguri. Am avut 80 de participanţi, iar juriul a avut o avut o sarcină dificilă în stabilirea câştigătorilor, deoarece toate lucrările au fost foarte bune. Am acordat 30 de premii şi, îmbucurător, foarte multe creaţii au venit din teritoriu – Malu Mare, Segarcea,  Bechet etc. –, semn că tinerii sunt foarte interesaţi de fenomenul combaterii consumului de droguri”, a precizat comisar  Florin Nicolăiţă, coordonatorul CPECA Dolj.

Acesta a mai adăugat că în prezent sunt 28 de persoane aflate în proces de monitorizare atentă a consumului de droguri, care au solicitat singure sau prin aparţinători (în cazul minorilor) consilierea de specialitate, au venit prin decizii ale instanţelor de judecată sau se află în custodia unor alte instituţii ale statului. De asemenea, sunt solicitări venite şi din partea Unităţilor de Primiri Urgenţe ale spitalelor din raza teritorială.

«Suntem într-un judeţ cu risc minim de pericol în ceea ce priveşte consumul şi dependenţa de droguri, dar asta nu înseamnă că trebuie să nu mai desfăşurăm programe de prevenire. Sigur, adolescenţii sunt mai predispuşi la consumarea unor astfel de substanţe, inclusiv a celor care au tentă legală, „etnobotanice”, aşa cum sunt cunoscute, şi aici este vorba şi de percepţie, de educaţie, deoarece nu s-au însuşit riscurile. Oricum, vom continua colaborarea cu instituţiile care au prerogative în domeniu, iar, dacă tot vorbim de premiere, aceasta s-a datorat Primăriei Craiova», a mai spus Florin Nicolăiţă.