NOUA LEGE A SALARIZĂRII. Creşteri salariale în sănătate, educaţie şi administraţie. Se introduc bonusuri de performanţă

0
311

Ministerul Muncii a pregătit un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea, care prevede corectarea pe orizontală şi verticală a structurii salariale în Sănătate, rezolvarea disfuncţionalităţilor de încadrare pentru toate familiile ocupaţionale, creşterea echităţii salariale în administraţia publică centrală şi introducerea de bonusuri de performanţă pentru Sănătate şi Educaţie.3

orecţiile promise de Guvern reprezintă încadrări (şi implicit remuneraţii) diferite pentru persoane pe aceleaşi funcţii, cu aceeaşi vechime şi cu aceleaşi atribuţii în cadrul aceleiaşi unităţi (ex. spital, şcoală, secţie poliţie, primărie etc.)

Astfel salariile administraţiei publice centrale vor ajunge la nivelul de 70% din SGG.

Propunerea a fost agreată de principiu şi de sindicate la discuţiile cu Ministerul Muncii, aceştia atrăgând atenţia asupra faptului că problemele de încadrare şi plată inegală sunt printre cele mai importante. Alocarea bugetară va fi făcută până la acoperirea tuturor disfuncţionalităţilor din sistem. Au fost testate mai multe variante, mai multe dintre cele propuse permiţând acest lucru, cu respectarea anvelopei financiare. Totuşi, ordonanţa nu rezolvă aspecte privind solda sau salariul de merit în apărare şi ordine publică.

Doar aproximativ un sfert dintre bugetari ar urma sa beneficieze, însă, de creşterile salariale.

De cea mai mare parte din banii alocaţi pentru creşterile salariale va beneficia personalul din sănătate, mai exact de jumătate din sumă prevăzută în lege. În această familie ocupaţională salariile vor creşte şi cu 1000 de lei.

Tinerii medici sunt slab motivaţi să îşi înceapă cariera în România după absolvirea facultăţii de medicină. Tot mai mulţi dintre ei preferă emigrarea într-o ţară cu salarii mai mari, investiţia statului în ei fiind pierdută. Această măsură creşte salariile debutanţilor cu circa 10%, încurajându-i să rămână în ţară.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii salarizării vine şi cu o aliniere conform vechilor principii de echivalenţă din legea 284 între subfamiliile “învăţământ universitar” şi “medicină clinică”. Medicii din medicină clinică au creşteri relative, conform cu vechimea şi pregătirea lor.

Introducerea de bonusuri de performanţă este, potrivit Ministerului Muncii, o măsură “firească pentru performanţa sectorului bugetar”. În proiec se arată că după introducerea acestora în sănătate şi educaţie, proiectul se va extinde şi pentru restul sectoarelor bugetare.

Sistemul de premiere bazat pe performanţă se introduce începând cu 1 ianuarie 2017 pentru personalul din sistemul sănătate şi pentru personalul didactic auxiliar. Ordonatorii principali de credite pot acorda premii anuale, semestriale şi trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statul de funcţii, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condiţiile îndeplinirii criteriilor de performanţă. CCriteriile de performanţă se vor elabora de către Ministerul Sănătăţii. Sumele neutilizate în cursul unui trimestru pot fi acordate în perioadele următoare, în cadrul aceluiaşi an bugetar. Rezerva de performanţă de 2% nu poate fi utilizată în absenţa cadrului de evaluare a performanţei menţionat mai sus.

Potrivit proiectului privind NOUA LEGE A SALARIZĂRII, personalul din administraţia publică centrală cu salarii joase va ajunge la nivelul de 70% din Secretariatul General al Guvernului. Astfel, se elimină diferenţele de salarizare pentru muncă egală în unităţi similare, din cadrul familiei ocupaţionale Administraţie publică centrală – aparatul central, prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General Guvernului.

Sursa: Romania TV