Actorul Ilie Gheorghe: 75 de ani de viaţă, 50 de ani de scenă

0
751

În 1967, după ce absolvea Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, la clasa prof. Dinu Negreanu, venea actor la Teatrul Naţional din Craiova, pe scena căruia avea să fie, pe rând, Iona, Faust, Caţavencu, Minică, Sile Gurău, dar a fost auzit şi în splendide monologuri din operele lui Cehov, C.S. Lewis sau Boccaccio. La împlinirea a 50 de ani de scenă şi a 75 de ani de viaţă, pe care i-a aniversat în toamna anului trecut, va fi omagiat într-un spectacol antologic: „O jumătate de secol în slujba Thaliei”. Evenimentul va avea loc la Naţionalul craiovean, duminică, 22 mai, de la ora 18.00. Este vorba, desigur, despre marele actor Ilie Gheorghe, care, cu acest prilej, „se va povesti pe sine prin intermediul rolurilor pe care le va juca, dar va face şi confesiuni emoţionante”.1

S-a născut în comuna doljeană Giubega, la 21 septembrie 1940, şi, deşi este unul dintre cei mai mari actori ai ţării, rămâne „o siluetă discretă care îţi răspunde imediat la salut şi te primeşte zâmbind”. A obţinut Premiul criticii pentru cel mai bun actor al anului 1994, Premiul Naţional „Marin Sorescu” conferit de Academia Română, Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat, în 2004, de Preşedinţia României.

UNITER l-a recompensat în 2005 cu Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, pentru Harpagon din „Avarul” de Moliere (regia: Bocsardi Laszlo), iar în 2011 – cu Premiul pentru întreaga activitate. A fost premiat de alte numeroase instituţii naţionale de cultură, a fost aclamat pe scenele internaţionale din întreaga lume. Într-un comunicat de presă, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” aminteşte doar câteva dintre momentele de succes din cariera domniei sale.

În Estonia, unde a jucat „Iona”, presa s-a întrecut în superlative: „Vedeta teatrului din Craiova, Ilie Gheorghe, aflat la apogeul forţei sale artistice, s-a ridicat fără îndoială, la dimensiuni mitologice cu rolul Iona… Un adevărat maestru de mare clasă” (Martin Kruus, „Sirp”, iulie 1998). Marin Sorescu l-a onorat cu prietenia sa şi l-a considerat cel mai bun Iona. American Biographical Institute l-a nominalizat pentru titlul „Omul anului” pe 1996. La Singapore, unde se afla în turneu cu acelaşi spectacol, la conferinţa de presă de după spectacol, un redactor al televiziunii care l-a transmis a exclamat: „Acum după ce am văzut Iona, avem sentimentul că ştim să vorbim româneşte”.

A colindat lumea cu spectacolele lui Silviu Purcărete, iar englezii au exclamat după ce l-au văzut în rolul Caliban din „Furtuna”: „Un alt Caliban nu mai poate fi în Anglia!”. Marele regizor american Robert Wilson s-a îndrăgostit de arta sa şi, la finalul repetiţiilor cu spectacolul „Rinocerii”, i-a scris: „În cei 47 de ani în care am lucrat cu actori tu eşti cu siguranţă în topul celor mai buni! Ceea ce faci tu este genial. Mulţumesc foarte mult”.

A avut roluri nu numai în teatru, ci a desfăşurat o bogată activitate în cinematografie şi televiziune. Amintim numai „Moromeţii” (1985, regia Stere Gulea), „Aurul alb” (1989, regia Mihai Drăgănescu), „Undeva la Palilula” (2012, regia Silviu Purcărete), serialele TV „Ochii care nu se văd” şi „Răzbunarea Robertei”.

Spectacolul „O jumătate de secol în slujba Thaliei” va avea loc în Sala „Amza Pellea” a Teatrului Naţional Craiova şi va fi prezentat de Nicolae Coande, secretar literar al instituţiei. Biletele se pot procura de la Agenţia teatrală (tel. 0251.413.677), la preţurile de 30, 25 şi 20 lei, în funcţie de categoria locului.