Noapte albă la Muzeul Olteniei, cu peste 16.000 de vizitatori!

0
273

Nici în acest an craiovenii nu au ocolit arta, istoria, ştiinţa şi tradiţia promovate în spaţiile Muzeului Olteniei! Nu mai puțin de 16.233 de persoane au trecut pragul celor trei secții ale instituției cu prilejul Nopții Europene a Muzeelor (16/17 mai), când accesul publicului la toate expozițiile permanente și temporare a fost gratuit. Un număr-record, apreciază managerul Florin Ridiche, dat fiind faptul că în 2012 s-au înregistrat aproximativ 13.000 de persoane, în 2013 – 14.000, iar în 2014 – 12.000. Cea mai vizitată a fost, și de această dată, Secția de Științele Naturii, iar cea de Istorie-Arheologie a fost preferată chiar și de… o mireasă furată și câțiva nuntași, care, pentru câteva momente, au lăsat distracția pentru a da o raită prin muzeu!

Noaptea Europeană a Muzeelor rămâne, în continuare, un punct de interese în calendarul cultural al craiovenilor, care, sâmbătă seara, au format din nou cozi în fața instituțiilor muzeale pentru a vizita gratuit expoziții și a asista la diverse evenimente pregătite special.

Interesați deopotrivă de arheologie, spațiu cosmic și tradiții populare

Muzeul Olteniei și-a întâmpinat publicul cu o mulțime de expoziții, cele mai atractive dovedindu-se și în acest an cele deschise la Secția de Științele Naturii. Nu mai puțin de 6.750 de persoane au venit să viziteze spectaculoasa „Oltenia – Terra fossilis” – în care se regăsesc reconstituirile scheletice ale mamutului de la Leu (județul Dolj), mastodontului de la Stoina și ursului de peșteră de la Baia de Fier (județul Gorj), „Universul şi Sistemul nostru Solar – care prezintă aspecte vizând originea și organizarea spațiului cosmic, Planetariul ce funcţionează pe baza unei tehnologii moderne, precum și celelalte expoziții tematice deschise aici.

Alți 5.361 de vizitatori au fost înregistrați, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Secția de Istorie-Arheologie, unde au putut fi văzute opt expoziții, ultima având vernisajul chiar în debutul Nopții Muzeelor: „Mărturii ale civilizaţiei romane din Oltenia”, cu obiecte de o valoare arheologică deosebită pentru zona Olteniei, aflate în patrimoniul instituției. Și Secția de Etnografie (Casa Băniei) a avut un număr important de vizitatori: 4.122, interesați de valorile culturii și artei tradiționale românești.

„Încep să-și arate roadele investițiile făcute în modernizarea muzeului”

„Este uimitor câți oameni au putut să ne treacă pragul în acest an, cu prilejul Nopții Muzeelor!”, a declarat, ieri, Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei. „ La numărul acesta mare de vizitatori nu găsesc decât două explicații. Prima: încep să-și arate din plin roadele investițiile făcute de Consiliul Județean Dolj în modernizarea infrastructurii muzeului. A doua: cred că are loc un reviriment economic și social al clasei de mijloc, studiind oamenii care au venit aseară (n.r. – sâmbătă seara) la muzeu”, a mai spus acesta.

***

Ajuns în 2015 la a 11-a ediţie, Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai populare şi longevive evenimente culturale destinate publicului larg, sărbătorit la nivel european. Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, manifestarea atrage anual în țara noastră sute de mii de participanţi. Rețeaua Națională a Muzeelor din România este partener oficial al evenimentului la nivel internațional și coordonează organizarea acestuia în România și promovarea sa. Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai – Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătoare instituită de International Council of Museums (ICOM).

***

Craiovenii au stat la coadă pentru a vedea Muzeul de Artă

Curioși să-i redescopere strălucirea, câteva mii de craioveni s-au înghesuit, în Noaptea Muzeelor, să viziteze Muzeul de Artă – Palatul „Jean Mihail”. După cum se știe, acesta a fost închis timp de aproape cinci ani pentru ample lucrări de consolidare și restaurare a clădirii vechi de peste un secol și pentru reamenajarea interioarelor și a fost redeschis pe data de 20 martie a.c.

„Am avut aproximativ 5.700 de vizitatori, începând de sâmbătă, de la ora 17.00, până spre ora 3.00 a dimineții de duminică, atât cât s-a prelungit programul. Oamenii au fost foarte interesați să vadă muzeul, în așa măsură încât, în anumite intervale orare, s-au format cozi pentru vizitare”, a declarat muzeograf Claudia Mandi.

Cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, instituția a invitat publicul la o plimbare prin timp și spațiu cu artiști români și europeni, grație lucrărilor din colecția permanentă, inclusiv sculpturilor brâncușiene. De asemenea, a prezentat simultan publicului craiovean, dar și celui din capitală, două proiecte expoziționale. În Sala Oglinzilor s-a deschis expoziția ,,Ipolit Strâmbu” – dedicată pictorului, un reprezentant emblematic al picturii românești din prima jumătate a secolului al XX-lea. La București, în cadrul evenimentului ,,Art Safari” din perioada 13-16 mai a.c., muzeul craiovean a participat cu proiectul ,,Tradiționalism / Modernism”, expunând lucrări de Ion Țuculescu, Eustațiu Stoenescu, Dimitrie Ghiață și Corneliu Michăilescu.

***

18 mai – Ziua Internațională a Muzeelor

Comunitatea mondială a muzeelor sărbătoreşte astăzi Ziua Internaţională a Muzeelor, instituită încă din anul 1977, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), recunoscut de UNESCO drept partener privilegiat pentru cercetarea, protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural prin intermediul acestui tip de instituţii. Ziua Internațională a Muzeelor încearcă să atragă atenţia publicului asupra rolului crucial pe care îl joacă muzeele în ceea ce priveşte respectul şi recunoaşterea diferenţelor. Pe de o parte, muzeele dau un sens nou comunităţii, punând în valoare patrimoniul cultural comun, iar pe de altă parte ele pot să aducă la lumină rolul indivizilor şi al grupurilor, ale căror singularităţi şi diferenţe sunt fundamentul diversităţii.