Universitatea din Craiova, gazda Conferinţei Internaţionale “Români şi polonezi: convergenţe istorice”

0
121

Universitatea din Craiova a organizat Conferinţa Internaţională “Români şi polonezi: convergenţe istorice”. La eveniment au participat zece profesori de la mai multe universităţi din Polonia, cadre didactice de la Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universității din Craiova, dar și profesori din Bucureşti.  Evenimentul a fost deschis în Aula „Mihai I al României”, ulterior, în holul central al UCV, participanții fiind invitați să viziteze expoziția „Varmia și Mazuria”. Astăzi  se împlinesc zece ani de la înființarea Centrul de Limbă și Cultură Poloneză. A fost un eveniment de anvergură, organizat foarte bine, iar Excelenţa Sa, Pawel Soloch, ambasadorul Republicii Polone în România, a vorbit despre relaţiile dintre cele două ţări.

Relaţiile istorice dintre România şi Polonia sunt foarte bine cunoscute. La începutul celui de-al II-lea război mondial, Craiova a găzduit Guvernul polonez, aflat în exil, fapt reiterat de prof.univ.dr. Sorin Liviu Damean, decan al Facultăţii de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii din Craiova :”Avem multe puncte comune în istorie, iar Universitatea din Craiova este implicată total în aceste proiecte “. Excelenţa Sa, Pawel Soloch, ambasadorul Poloniei în România, a precizat : “Este o onoare pentru mine să fiu aici. Universitatea din Craiova ne-a oferit tot sprijinul, alături de Consiliul Judeţean Dolj şi de Primăria Craiova. Înfiinţarea, în urmă cu zece ani, a Lectoratului de Limba poloneză, la UCV Craiova, a fost extraordinară. Între cele două ţări sunt relaţii istorice şi nu uităm că în Craiova au fost primite autorităţile de atunci ale Poloniei, după izbucnirea celui de-al doilea război mondial. În prezent, suntem şi într-o alianţă miliatră, NATO, care întăreşte colaborarea dintre cele două ţări. Ceea ce se întâmplă, acum, la Craiova, este rezultatul unor negocieri la nivel înalt, care s-au derulat de-a lungul mai multor ani. Mulţumim, România! “
Istoria merge mai departe
Preşedintele Consiluilui Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, a menţionat: “Este un prilej de bucurie pentru noi. Vorbim de o istorie întreagă. Polonia este o ţară mare şi frumoasă, iar de la oamenii ei am avut ce învăţa. Am înţeles ce înseamnă să rezişti, să nu renunţi, mai ales când dai de dificultăţi. Avem parteneriate cu statul polonez, mai ales pe regiuni, dânşii au voievodate, dar conlucrarea este extraordinară”. Aşa cum am menționat anterior, în holul central al UCV a fost vernisată şi o expoziţie. “Este ceva extraordinar, realizat cu sprijinul colegilor polonezi. Avem zece ani de când colaborăm”, a spus prof. Magdalena Filary, coordonator al Centrului de Limbă şi Cultură Poloneză din cadrul UCV.