În acest an, vine prima tranşă din diferenţele salariale pentru profesori

0
387
Ordonanța de urgență privind plata diferențelor de drepturi salariale pentru profesorii din învățământul de stat, pentru perioada 1 iulie 2017-31 august 2021, a fost publicată în Monitorul Oficial. Profesorii primesc prima tranșă de 5% din valoarea diferențelor salariale în acest an, potrivit documentului. Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, prezintă edupedu.ro.

Beneficiază de plata drepturilor salariale personalul didactic din învățământul preuniversitar și universitar de stat, inclusiv personalul didactic auxiliar din bibliotecile centrale universitare, conform documentului.

  • Amintim că Sorin Cîmpeanu a declarat săptămâna trecută că impactul bugetar estimat este de 1.20 miliarde lei, eșalonat în perioada 2022-2026.
  • Proiectul de ordonanță, prezentat de Edupedu.ro la începutul lunii martie, a fost elaborat după negocierile dintre guvern și reprezentanții profesorilor, după ce sindicatele acestora au obținut în instanță plata diferențelor salariale.

Pentru anul 2022, sumele se plătesc într-o singură tranșă în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, prevede art. 4, alin. (4) din ordonanța amintită.

Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, astfel:

  • în primul an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 5% din valoarea diferențelor salariale;
  • în al doilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 10% din valoarea diferențelor salariale;
  • în al treilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale;
  • în al patrulea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale;
  • în al cincilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 35% din valoarea diferențelor salariale.

În document se arată că cei care și-au schimbat locul de muncă în perioada 1 iulie 2017— 31 august 2021 sau care au prestat activitate, în același timp sau succesiv, la mai mulți angajatori, „calculul și plata diferențelor de drepturi salariale se realizează de fiecare angajator care a avut obligația de a plăti salariul în această perioadă, proporțional cu perioada efectiv lucrată la fiecare dintre aceștia”.

Potrivit sursei citate, Ministerul Educației inițiază normele metodologice de aplicare, aprobate prin hotărâre de Guvern, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.