Într-un efort de repatriere fără precedent, UE a reușit să aducă acasă peste o jumătate de milion de cetățeni care au fost afectați de restricțiile de călătorie impuse în întreaga lume din cauza coronavirusului. La începutul pandemiei, aproximativ 600.000 de cetățeni ai UE au declarat că sunt blocați în afara Uniunii. Cei mai mulți dintre aceștia erau în regiunea Asia-Pacific și pe continentul american. Cu eforturi intense din partea UE în ceea ce privește cooperarea consulară, coordonarea și zborurile de repatriere finanțate de UE au reușit să aducă acasă peste 500.000 dintre ei. Este vorba despre cetățeni din UE care au călătorit pe termen scurt în afara spațiului european.
În martie, Consiliul European a încredințat Înaltului Reprezentant/vicepreședintelui Josep Borrell sarcina de a coordona operațiunile de repatriere a cetățenilor UE, Serviciul European de Acțiune Externă constituind un grup operativ consular în acest sens.
Acest grup operativ lucrează în strânsă cooperare cu statele membre și Comisia Europeană. Într-un efort fără precedent, Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al Comisiei (ERCC) a cofinanțat și coorganizat aproape 200 de zboruri care au dus la întoarcerea în țările lor a aproximativ 45.000 de cetățeni ai UE.
Această cooperare consulară amplă și unică din punct de vedere istoric între statele membre și instituțiile UE a adus, de asemenea, beneficii cetățenilor din alte țări partenere, cum ar fi Norvegia, Serbia, Elveția, Turcia și Regatul Unit, 5.000 dintre cetățenii lor fiind repatriați cu ajutorul zborurilor UE. În prezent, există încă aproximativ 98.900 de cetățeni ai UE blocați în străinătate și se depun eforturi pentru a îi aduce acasă în zilele următoare.