Reporteri fără Frontiere: România ocupă locul 47 la libertatea presei

0
323

România a coborât trei locuri, până pe poziția 47 (între Chile și SUA), în cel mai nou clasament internațional al libertății presei, dat joi publicității de organizația Reporteri fără Frontiere. Aceasta descrie starea presei din România în termeni extrem de duri, vorbind despre efectele pe care le au asupra media încercările politicienilor de a scăpa de dosarele de corupție.

“Lipsa interesului guvernului pentru jurnalism și media, cenzura politică tot mai mare și creșterea autocenzurii sunt principalele trăsături ale actualului peisaj media. Media au fost transformate treptat în instrumente de propagandă politică. Sunt foarte politizate, mecanismele lor de finanțare sunt opace sau chiar corupte, iar politicile lor editoriale sunt subordonate intereselor proprietarilor. Aceste fenomene tulburătoare au devenit o obișnuință în România”, se arată în raportul organizației Reporteri fără Frontiere.

Clasamentul Libertății Presei – 2019 este condus de țările nord-europene: Norvegia, Finlanda, Suedia, Olanda și Danemarca. Top 10 este completat de Elveția, Noua Zeelandă, Jamaica, Belgia, Costa Rica.