Papură, „Solskjaer din Bănie”?

0
466
Noul antrenor al Craiovei are un statut asemănător cu cel al norvegianului care a preluat-o pe Man United
Cornel Papură are la Universitatea statutul pe care l-a avut norvegianul Solskjaer la Man United, după plecarea lui Mourinho. Ca şi „Baby face killer”, Papură trebuie să păstreze echipa în obiectiv, când acesta este în pericol, dar nu are garanţia continuităţii pe bancă nici în cazul îndeplinirii lui. Deşi Mihai Rotaru a anunţat că nu caută alt antrenor, e normal să nu o facă. În primul rând, jucătorii nu ar fi la fel de conectaţi la indicaţiile „interimarului”. Apoi, nici când au fost aduşi Mulţescu şi Mangia nu se „căuta” antrenor, dar aceştia erau instalaţi deja din sezonul precedent. Pe de altă parte, însuşi Papură a anunţat că mandatul său este până în vară. Sorin Cârţu a avansat o variantă de mijloc: „Papură se află într-o evaluare continuă, de la meci la meci”.
La clubul lui Mihai Rotaru, Cornel Papură a fost angajat încă din 2013, ocupând diverse funcţii. Mai întâi s-a ocupat de centrul de copii şi juniori, apoi a fost secundul lui Ovidiu Stângă la prima echipă, a rămas apoi scouter, director sportiv, dar şi antrenor al echipei-satelit, preţ de două sezoane. I-au trecut prin mână la echipa a doua mai mulţi dintre jucătorii de perspectivă ai Craiovei, contribuind la lansarea şi promovarea lor. Papură i-a avut sub comandă pe Vlădoiu, Borţa, Mihăilă, Al. Popescu, R. Petre, Bârzan, Manea, Şerban, Buzan, V. Constantin, dar jucătorul pe care l-a propulsat direct în primul 11 al Craiovei, pe vremea când antrenor era Gigi Mulţescu, a fost Andrei Burlacu. Atacantul moldovean intrase într-un con de umbră, se îngrăşase, era total ieşit din formă, însă după câteva luni de antrenamente cu Cornel Papură la echipa a doua a ajuns la potenţialul preconizat atunci când fusese transferat în Bănie. Mulţescu l-a folosit atunci pe final de sezon, iar Burlacu a impresionat, rămânând la prima echipă şi după venirea lui Mangia, în sezonul următor.
A marcat de la 70 de metri
Pe 7 mai 2003, Papură marca un gol senzaţional, dintr-o lovitură liberă de la 70 de metri, la Galaţi, în poarta Oţelului, aducând victoria Ştiinţei cu 1-0 şi în acelaşi timp practic salvarea de la retrogradare. „Am văzut portarul ieşit, i-am zis lui Pleşan să mă lase să dau direct pe poartă, . Nu se poate face comparaţie între execuţia mea şi cele ale lui Hagi, fiindcă Hagi este inimitabil” spunea atunci Papură. Antrenor al Craiovei era tot Sorin Cârţu. De altfel, Papură a fost elev al lui „Sorinaccio” în trei dintre cele 4 mandate ale acestuia pe banca Universităţii, la ultimul, în 2014, „Papi” fiind deja retras din activitate. Şi Papură tot în 4 rânduri a fost jucător al Ştiinţei: 1991-1996, 1999-2001, 2002-2004 şi 2005. „Cornel este un antrenor tânăr, un copil al Craiovei, îl cunosc foarte bine. Am contribuit la ascensiunea lui ca fotbalist, l-am adus în lotul echipei mari. L-am avut în mai multe mandate jucător” spunea Cârţu la instalarea lui Papură.
A jucat contra Argentinei şi Columbiei, la World Cupp 94
Cornel Papură şi Ovidiu Stângă au fost cei doi jucători ai Universităţii Craiova incluşi în lotul României pentru World Cup 1994. Papură a fost chiar introdus pe teren în finalurile meciurilor cu Columbia şi Argentina, la trecerea timpului. Dar marele absent al Ştiinţei de la acel turneu final a fost Gică Craioveanu. De două ori golgheter al campionatului, idolul fanilor olteni a fost lăsat acasă de Anghel Iordănescu, fiind preferaţi în locul său jucători ca Marian Ivan şi Iulian Chiriţă. S-a zvonit la vremea aceea că „Grande” a fost ignorat fiindcă era căsătorit cu fosta logodnică a lui Gică Popescu, fiica regretatului Petre Deselnicu.
Ultimul marcator al Craiovei în Europa, până anul trecut
Cornel Papură era cel care marcase ultimul gol al Universităţii Craiova în cupele europene până la reuşita lui Ivan Martic, în RB Leipzig – Craiova 3-1, de anul trecut. Papură punctase în anul 2000, în partida din Cupa UEFA, „U” Craiova – Pobeda Prilep 1-1, pe „Ion Oblemenco”, dar oltenii pierdeau atunci calificarea, după 0-1 în returul din Macedonia. De altfel, aceea era ultima participare a echipei din Bănie în cupele europene, până la duelul cu AC Milan, de acum doi ani.
Cu Slatina, a eliminat Vasluiul lui Lopez Caro din Cupă
Cariera de antrenor al lui Cornel Papură se limitează la mandatul de antrenor la Alro Slatina, în liga secundă, la cel de la echipa a doua  a Universităţii şi la cel de secund al lui Ovidiu Stângă, la Craiova, în 2014. Când activa la Slatina, Papură a eliminat FC Vaslui din 16-imile Cupei României, în 2010, la lovituri de departajare. Echipa lui Adrian Porumboiu era pregătită atunci de fostul antrenor al lui Real Madrid, Juan Ramon Lopez Caro. La Vaslui au jucat atunci fotbalişti precum: Wesley, Adailton, Kuciak, Milanov, Milisavjevic. În optimi, Slatina n-a mai jucat pe teren propriu şi a fost eliminată de Dinamo, în Groapă, scor 3-1. Sistemul de joc preferat de Cornel Papură este 4-1-3-2. „Îmi place să joc ofensiv, dacă îl aveam pe Koljic l-aş fi folosit în cuplu cu Carlos Fortes, am fi pus mare presiune pe adversar astfel” a declarat Papură la prezentare. Rămâne de văzut dacă îşi permite să joace ofensiv, ţinând cont de situaţia actuală a echipei.