Investiţie în sănătate : 180 milioane de euro, fonduri nerambursabile

1
631

Ieri, la Palatul Administrativ, a avut loc semnarea contractului de finanțare pentru cel de-al 11-lea proiect implementat de Consiliul Județean Dolj cu fonduri europene în exercițiul financiar 2014 – 2020: „Reabilitarea Termică a sediului Clinicilor de Oncologie și Dermatologie din cadrul Spitalului de Urgență Craiova”. Valoarea totală a demersurilor pentru care a fost obținută finanțare din surse nerambursabile în actuala perioadă de programare ajunge la aproape 180 de milioane de euro. La eveniment au participat : Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj; Marilena Bogheanu, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest ( ADR SV) Oltenia; Cosmin Vasile, vicepreşedintele CJ Dolj şi Cosmin Durle, administratorul public al judeţului.
Valoarea totală a proiectelor pentru care Consiliului Județean (CJ) Dolj a obținut fonduri din surse nerambursabile, în actuala perioadă de programare, a ajuns la aproape 180 de milioane de euro, conform unui bilanț succint, prezentat ieri de președintele instituției, Ion Prioteasa.
Anunțul a fost făcut în cadrul conferinței de presă ocazionate de semnarea contractului de finanțare prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 pentru reabilitarea termică a clădirii în care funcționează Clinicile de Oncologie și Dermatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova. „Acesta este cel de-al 11-lea contract cu fonduri europene pe care îl semnăm în actualul exercițiu financiar, 2014 – 2020, valoarea totală a proiectelor pentru care am obținut finanțare din această sursă fiind de aproape 150 de milioane de euro. În această sumă sunt incluse și demersurile care se află acum în faza finală a contractării, investiții de peste 53 de milioane de euro, care au trecut deja proba evaluării.  Ecuația finanțărilor nerambursabile obținute de Consiliul Județean Dolj se completează, desigur, cu cele 4 proiecte derulate cu fonduri guvernamentale, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, care, însumate, înseamnă alte aproape 30 de milioane de euro. Din calculele noastre, vorbim în total de aproape 180 de milioane de euro, ceea ce reprezintă de peste 7 ori sursele proprii pentru dezvoltare ale instituției noastre pentru anul 2019.
“Este o investiție pe care oamenii și-o doreau realizată”
Prin acest proiect, vor fi realizate o serie de intervenții ample, atât la exteriorul, cât și la interiorul clădirii. “Obiectivul pentru care am semnat astăzi documentele de finanțare este unul dintre cele prioritare, un obiectiv așteptat de foarte multă lume, respectiv reabilitarea sediului Clinicilor de Oncologie și Dermatologie de la Spitalul Județean de Urgență Craiova. Este o investiție pe care oamenii și-o doreau realizată, pentru că această structură medicală este destinată tratării unei boli grave, cancerul, cu o incidență destul de mare în rândul populației. În cadrul discuțiilor pe care le-am avut cu ministrul Sănătății, doamna Sorina Pintea, noi ne-am angajat că vom reabilita clădirea în care funcționează clinicile amintite, precum și Medicina Muncii. Este vorba despre un imobil care nu era adecvat pentru o astfel de activitate, el fiind conceput și construit drept cămin. Acum, prin acest proiect, vor fi realizate o serie de intervenții ample, atât la exteriorul, cât și la interiorul clădirii. Mai mult, acest corp de imobil nu era prevăzut nici cu lift, astfel că am inclus în demersul nostru și instalarea a două ascensoare exterioare”, a mai spus şeful administraţiei doljene.

“Să răspundă cu adevărat exigențelor în domeniu”
Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 3 milioane de euro, iar din fonduri europene primim un milion, restul fiind acoperit din bugetul propriu al Consiliului Județean Dolj. “Pentru ca această clădire să fie reabilitată așa cum ne doream noi și să răspundă cu adevărat exigențelor în domeniu, trebuie să fie executate o serie de lucrări care nu erau eligibile în această axă a Programului Operațional Regional. În concluzie, nu am făcut rabat de la nimic și de aceea ne-am asumat noi o sumă chiar mai mare decât cea primită de la Uniunea Europeană. Ne bucurăm să putem spune că, încă o dată, ne respectăm promisiunea pe care ne-am asumat-o în domeniul sănătății. Sperăm ca, în cel mult un an și jumătate, în funcție de modul în care se vor derula toate procedurile legale pe care trebuie să le parcurgem, să avem la Craiova un institut național de oncologie, așa cum am discutat de-al lungul timpului cu Ministerul Sănătății“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
La finalul anului trecut, CJ a alocat 300.000 de lei pentru reabilitarea actualului buncăr
În cadrul conferinței de presă, vicepreședintele CJ Dolj Cosmin Vasile a evidențiat faptul că instituția rămâne implicată și în alte demersuri investiționale care contribuie la asigurarea infrastructurii medicale necesare în tratarea afecțiunilor oncologice. „Doresc să salut semnarea acestui contract de finanțare, pentru un obiectiv care necesita o intervenție de o asemenea natură. Totodată, folosesc prilejul pentru a adresa sincere felicitări echipei care s-a ocupat de elaborarea proiectului, dar și pentru a le mulțumi consilierilor județeni, care și-au oferit susținerea și au aprobat întreaga documentație necesară în pregătirea demersului. În legătură cu investiția care face obiectul conferinței de astăzi, trebuie menționat faptul că instituția noastră a mai finanțat și finanțează în continuare două proiecte complementare. Chiar la finalul anului trecut, Consiliul Județean a alocat 300.000 de lei pentru reabilitarea actualului buncăr, unde este în curs de instalare un nou aparat de radioterapie, asigurat Spitalului Clinic de Urgență Craiova prin intermediul Băncii Mondiale. În plus, în ședința de plen în care va fi aprobat bugetul pentru 2019, vom propune consilierilor județeni alocarea de fonduri pentru construirea unui alt buncăr, pentru care, de asemenea, există angajamentul Băncii Mondiale în vederea dotării cu un al doilea accelerator de particule“, a precizat vicepreședintele CJ Dolj Cosmin Vasile.
“Va fi termoizolată clădirea, inclusiv planșeul terasei”
La rândul său, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, a detaliat intervențiile care vor fi realizate în cadrul investiției cu finanțare din fonduri europene. „Proiectul de astăzi are ca grant o sumă de aproximativ un milion de euro și vizează corpul de clădire C2, din strada Tabaci, numărul 1, unde se găsesc Clinica de Oncologie și Clinica de Dermatologie. Pe lângă dotare și reabilitarea din punct de vedere energetic, se vor realiza și finisaje interioare, astfel că rezultatul va fi un imobil modern, funcțional, care va îndeplini criteriul programului – limitarea emisiilor cu efect de seră și diminuarea consumului de energie electrică, folosind surse regenerabile. În ceea ce privește lucrările, va fi termoizolată clădirea, inclusiv planșeul terasei și cel peste subsol, vor fi înlocuite tâmplăria și toate instalațiile – de încălzire și climatizare, de iluminat, de preparare a apei calde, de ventilație. De asemenea, vor fi realizate recompartimentări și vor fi amenajate rampe de acces pentru persoane cu handicap.
Dotările prevăzute includ panouri solare și fotovoltaice, sisteme de siguranță și supraveghere video, un elevator pentru persoane cu dizabilități, pompe de căldură tip aer – aer și ventiloconvectoare. În prezent, clădirea se încadrează în clasa energetică E și va fi adusă la nivelul clasei A, ceea ce se traduce într-o economie substanțială de energie.“, a precizat Marilena Bogheanu.

 

 

Proiectul „Creșterea eficienței energetice, a rezistenței și stabilității clădirii publice (corp C2) situată în str. Tabaci, nr. 1, municipiul Craiova, județul Dolj“, implementat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 3, are o valoare totală de 13.222.316,94 lei, inclusiv TVA, din care 4.761.945,74 lei reprezintă asistența financiară nerambursabilă, iar 8.460.371,20 lei – contribuția proprie a Consiliului Județean Dolj.

1 COMENTARIU

  1. inca o defilare cu cifre lungi … pana la vreo minima folosinta efectiva e cale si mai lunga … ca si cu spitalele, le tot imbunatatim si echipam intr-una, c-au ramas dotate numai cabinetele …

Comments are closed.