Începe Festivalul de Poezie „Patrel Berceanu”

0
201

„La 13 ani de la dispariţia nedreaptă a unuia dintre cei mai valoroşi poeţi ai Craiovei, Patrel Berceanu (1950-2006), a sosit momentul să apară un festival de poezie care să omagieze viaţa şi opera unui scriitor pentru care poezia, teatrul, cărora li s-a dedicat în întregime, constituie un reper al valorii şi calităţii autentice”, anunță organizatorii ediției I a Festivalului de Poezie „Patrel Berceanu” – Primăria Municipiului Băileşti şi Casa de Cultură „Amza Pellea”, în parteneriat cu Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România și cu Teatrul Naţional „Marin Sorescu”. Festivalul se desfășoară pe parcursul zilelor de astăzi, 18 aprilie, și mâine, 19 aprilie 2019, în Craiova și Băilești, și cuprinde recitaluri poetice, evocări literare, spectacole literar-artistice. Deschiderea are loc astăzi, ora 17.00, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, instituție al cărei secretar literar Patrel Berceanu a fost în perioada 1990-2006.

Scriitorul Patrel Berceanu s-a născut la 19 aprilie 1951, în Băilești, unde a și studiat, la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”. În 1980 a obţinut licenţa la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (secţia Teatrologie-Filmologie). În perioada studenţiei a frecventat Cenaclul „Amfiteatru”, iar mai târziu a fost unul dintre participanţii activi de la Cenaclul „Ramuri” condus de scriitorul Marin Sorescu. A debutat publicistic cu poezie în „Preludiu” (suplimentul literar-artistic al „Scânteii tineretului”, nr. 31/1969), iar editorial, cu volumul de poezie „Sentimentul baricadei” (Ed. „Scrisul Românesc”, 1976).
A fost un prestigios secretar literar al Teatrului Naţional din Craiova, în linia trasată de nume ca Liviu Rebreanu, Adrian Maniu, Ion D. Sîrbu, dar şi director al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri” şi secretar al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România / USR (1994-1996). A fost membru al USR, al UNITER şi al secţiei române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. A fost distins cu premiile revistelor „Luceafărul” (1974), „Amfiteatru” (1976, 1980) şi „Ramuri” (1984), Premiul U.T.C. (1984), Premiul Filialei Craiova a USR (1991, 1992). În 2004 Preşedinţia României i-a conferit Medalia Meritul Cultural clasa a III-a, categoria F – pentru „Promovare a culturii”. S-a stins din viaţă pe 2 mai 2006, în Bucureşti.
„Memoria acestui spirit viu, neliniștit, cu amprentă indelebilă în viața culturală a orașului merită un astfel de omagiu, cu atât mai mult cu cât Patrel Berceanu a cultivat arta prieteniei și există numeroși scriitori care îi păstrează un loc de onoare în memoria lor. Inițiativele și activitățile sale culturale fac din Patrel Berceanu un scriitor cu implicare civică extraordinară, iar literatura care a rămas în urma sa constituie un motiv suficient pentru inițierea unui festival de poezie la care să participe poeți, scriitori, actori, muzicieni”, spun organizatorii primei ediții a Festivalului de Poezie „Patrel Berceanu”.
Primele manifestări din programul evenimentului au loc astăzi, de la ora 17.00, în foaierul Naționalului craiovean. Actorii Anca Dinu, Valentin Mihali, Tamara Popescu, Angel Rababoc vor susține un recital de poezie din cea mai recentă carte a poetului, „Șase feluri de frică, șapte feluri de curaj” (Ed. Aius, 2019). Mâine, 19 aprilie, festivalul va continua la Băilești, localitatea natală a poetului, unde va fi oferit Premiul pentru Poezie „Patrel Berceanu” și vor avea loc mese rotunde, dezbateri, recitaluri lirice. Intrarea publicului este liberă. Organizatorii au anunțat și editarea unui volum de versuri inedite din creaţia poetului, carte care va fi distribuită pentru biblioteci publice, instituţii de învăţământ şi aşezăminte culturale.

 

 

Programul festivalului

Joi, 18 aprilie 2019, Teatrul Național Craiova

Ora 17.00: Deschiderea Festivalului de poezie „Patrel Berceanu” – ediţia I. Alocuţiuni rostite de reprezentanţii instituţiilor organizatoare: Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova, Primăria Municipiului Băileşti, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Evocare a scriitorului Patrel Berceanu (prima parte).

Ora 18.00: Spectacol-lectură susţinut de actori ai Teatrului Naţional „Marin Sorescu”: Anca Dinu, Valentin Mihali, Tamara Popescu, Angel Rababoc.

Ora 18.30: Evocarea scriitorului Patrel Berceanu (partea a doua).

Ora 19.30: Recital de poezie susținut de membrii Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România.

Vineri, 19 aprilie 2019, Băileşti

Ora 9.00: Deplasarea invitaţilor de la Craiova spre Băileşti.

Ora 10.00: Primirea participanţilor la Primăria Municipiului Băileşti. Alocuţiuni rostite de primarul municipiului Băileşti şi reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare. Semnarea în Cartea de onoare.

Ora 10.30: Vizitarea Casei memoriale „Amza Pellea”.

Ora 11.00: Întâlnire cu elevii şi cadrele didactice la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Băileşti, unde a urmat cursurile Patrel Berceanu. Recital poetic al elevilor.

Ora 12.00: Eveniment literar „Patrel Berceanu – poet al frondei” la Casa de Cultură „Amza Pellea”.

Ora 12.10: Evocarea scriitorului Patrel Berceanu în fața publicului din Băilești.

Ora 12.30: Lansarea volumului „Şase feluri de frică, şapte feluri de curaj”, Editura „Aius”, 2019.

Ora 13.00: Recital poetic susținut de scriitorii invitaţi.

Ora 14.00: Decernarea Premiului pentru poezie „Patrel Berceanu” și înmânarea diplomelor de participare.

Ora 14.30: Încheierea primei ediţii a Festivalului de poezie „Patrel Berceanu”.