Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru: „Salutăm deciziile înțelepte luate în Consiliul European de primăvară”

0
402

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreședintele Grupului S&D pentru politică externă, a punctat trei decizii importante luate în Consiliul European de primăvară din 22-23 martie, subliniind însă că sunt necesare eforturi suplimentare pentru asigurarea păcii și stabilității în zonele de conflict și pentru a respinge amenințarea Moscovei în Uniunea Europeană. Declarația eurodeputatului român a fost făcută în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, în contextul dezbaterii concluziilor acestui Consiliu, în prezența Președintelui Consiliului European, Donald Tusk și a Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Conform eurodeputatului Victor Boștinaru: „Atacul chimic de la Salisbury aduce multe elemente de mare îngrijorare. Nu a fost doar prima utilizare a armelor chimice pe teritoriul european de la cel de-al doilea Război Mondial, ci a arătat, de asemenea, că făptașii nu au avut probleme în a expune un număr mare de civili la efectele mortale ale Novichok.

Să fie clar, nu numai Marea Britanie a fost vizată, iar acest lucru arată că este nevoie de un răspuns puternic. Susțin poziția Consiliului European și cred că atacul arată necesitatea de a spori în continuare capacitățile UE de prevenire și de reacție la atacurile chimice și la amenințările hibride în general. Trebuie să punem toate forțele noastre împreună, iar cooperarea cu NATO în aceste domenii este esențială.

În ceea ce privește Balcanii de Vest, recomandările de ieri pentru Albania și FYROM de a deschide negocieri sunt un pas important, bine meritat și un semnal clar pentru întreaga regiune a Balcanilor de Vest că eforturile sunt răsplătite, dar unde este nevoie de reforme suplimentare. Întotdeauna am spus că viitorul Uniunii Europene include, fără îndoială, Balcanii de Vest. Avem încredere că recomandările făcute ieri vor încuraja țările să continue pe calea reformelor și salut din nou deciziile înțelepte luate în Consiliul European.

În ceea ce privește Siria, domnule președinte al Comisiei Europene, în primul rând cred că este important ca Uniunea Europeană să coopereze prin membrii săi din Consiliul de Securitate astfel încât să garanteze o soluție politică pentru Siria și o strategie pentru etapa post-război. Totodată, trebuie să susținem pe deplin activitatea Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice și solicităm Consiliului de Securitate al ONU să restabilească rapid un mecanism de tragere la răspunderea a celor care folosesc arme chimice.”