Creşterea integrităţii în politica românească se poate face prin selectarea şi promovarea de oameni care nu sunt corupţi sau coruptibili, a precizat preşedintele Klaus Iohannis, în mesajul transmis cu ocazia Congresului UDMR, subliniind că s-a produs o deteriorare a culturii politice democratice.
“Modelul de comportament politic asumat şi promovat de liderii UDMR încă de la înfiinţare a permis stabilirea unui parteneriat real cu reprezentanţii majorităţii şi a generat exemple de bună practică, recunoscute la nivel internaţional, în relaţia între majoritate şi toate minorităţile naţionale din România”, se arată în mesajul preşedintelui Klaus Iohannis cu prilejul celui de-al XII-lea Congres al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România.
Mesajul adresat participanţilor la Congresul UDMR care a avut loc, ieri şi continuă şi azi, la Cluj-Napoca, a fost transmis de către consilierul prezidenţial Laurenţiu-Mihai Ştefan. “Rolul jucat de UDMR şi de liderii săi politici de-a lungul anilor pe scena politică românească depăşeşte cadrul reprezentării intereselor comunităţii maghiare. Aportul crucial a fost şi continuă să fie consacrarea dialogului instituţional – fie la nivel guvernamental şi parlamentar, fie la cel al administraţiei locale – pentru exprimarea dezideratelor şi pentru găsirea soluţiilor la problemele minorităţilor naţionale. UDMR a reprezentat în acest mod un factor de echilibru şi stabilitate esenţial pentru consolidarea democratică a sistemului politic românesc, marcat de tensiunile şi riscurile inerente unei societăţi multietnice”, se mai arată în mesajul preşedintelui.
Pe de altă parte, Klaus Iohannis atrage atenţia că mai sunt multe de făcut. “Există multe chestiuni rămase nerezolvate, deziderate ale minorităţilor naţionale privind respectarea efectivă a drepturilor conferite de lege, dar şi nevoia de garanţii mai bune pentru protejarea şi promovarea identităţii lor naţionale. Există, în acelaşi timp, multe provocări care vizează întreaga societate şi clasa politică în ansamblul ei. Schimbarea dorită de cetăţenii României a început să fie înţeleasă de liderii politici, dar este nevoie de eforturi constante şi determinare pe termen lung”, a susţinut şeful statului.
Preşedinte a subliniat faptul că prin selectarea şi promovarea de oameni “care nu sunt corupţi sau coruptibili” poate fi crescută integritatea în politica românească, “pentru a aduce efectiv o contribuţie la binele comunităţii”, primele teste în acest sens fiind scrutinele din 2016.