Elena Băsescu în PE: Minoritatea românească din Valea Timocului întâmpină dificultăţi în respectarea drepturilor ei

0
113

Eurodeputata PDL Elena Băsescu a atras atenţia miercuri, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, cu prilejul dezbaterii raportului pe 2012 privind progresele înregistrate de Serbia, asupra dificultăţilor cu care se confruntă minoritatea română din Valea Timocului în respectarea drepturilor ei fundamentale. La rândul său, eurodeputatul UDMR Csaba Sogor a declarat că nu-şi poate imagina integrarea europeană a ţărilor din Balcanii de Vest fără rezolvarea problemelor minorităţilor.

‘În Valea Timocului, minoritatea română întâmpină dificultăţi în respectarea drepturilor ei fundamentale. Atrag atenţia, totodată, că există tendinţa de a fi creată o entitate lingvistică artificială, aşa-numita limbă vlahă. În acelaşi timp, autorităţile sârbe pun tot felul de piedici pentru a le crea dificultăţi celor care şi-au înscris copiii la şcoală la clasele de limba română’, a spus eurodeputata PDL.

Ea a adăugat că românii din Serbia nu au acces la posturile publice de radio şi televiziune, în timp ce minoritatea sârbă din România se bucură de respectarea acestui drept. ‘Totodată, Biserica ortodoxă română din Serbia nu beneficiază de statutul de biserică tradiţională, iar jurisdicţia ei este limitată la Banatul Sârbesc, minoritatea română /din Valea Timocului/ neavând astfel acces la slujbe în limba română’, a conchis Elena Băsescu.