Emil Vişenescu, dirijor şi solist în concertul de vineri seara al Filarmonicii „Oltenia”

0
451

Stagiunea „Muzica inspiră!” continuă la Filarmonica „Oltenia” cu un concert simfonic care îl are pe Emil Vișenescu în dublă ipostază, de dirijor și solist la clarinet. Evenimentul va avea loc vineri, 22 martie 2019, începând cu ora 19.00, și propune spre audiție muzica lui Rossini din lucrarea Introducere şi Tema cu variaţiuni pentru clarinet şi orchestră. Programul include alte două compoziţii: Uvertura operei „Don Giovanni” de Mozart şi Simfonia nr. 4 în Si bemol major, op. 60 de Beethoven. Biletele costă 40 lei şi, pentru elevi, studenţi şi seniori, 10 lei şi se achiziţionează de la Agenţia Filarmonicii „Oltenia” (Calea Unirii nr. 16, tel. 0251.414.698), deschisă de luni până vineri, între orele 10.00-18.00.

Născut la 10 martie 1969, la Bucureşti, Emil Vişenescu a studiat la Universitatea Naţională de Muzică sub îndrumarea profesorilor Ioan Cudalbu şi  Valeriu Bărbuceanu. Din 1993 este membru al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti. A absolvit numeroase cursuri de specializare, sub îndrumarea clarinetiștilor Stephan Korody – Kreuzer, Walter Boeykens, Karl Leister, Andrew Marriner, Joszeph Balogh și Aurelian Octav Popa. În perioada 2000-2002 a studiat cu Ernesto Molinari, la Universitatea de Muzică din Berna-Biel, obținând diploma de solist.

Începând cu anul 2002, predă clarinetul la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, iar în anul 2011 a obținut titlul de Doctor în Muzică acordat de aceeași instituție. Emil Vișenescu și-a completat studiile cu cele post-doctorale și Master în dirijat orchestră, urmate la clasa prof. univ. dr. Dumitru Goia, de asemenea la UNMB. În noua postură, a susținut concerte cu orchestrele simfonice ale Filarmonicilor din Pitești, Brașov, cu orchestra Concerto a UNMB și cu Orchestra de cameră „Ionel Perlea”, al cărei fondator este.

Emil Vişenescu este un artist activ al scenei naţionale şi internaţionale, susţinând o serie de concerte și recitaluri atât în calitate de solist, cât şi ca membru al unor ansambluri. De 24 de ani, ca membru al trio-ului “Mosaic”, a urcat pe scene din România, Belgia, Franţa şi Elveţia. A fost invitat ca membru al juriului concursurilor „Marțian Negrea”, „Jeunesses Musicales” și „Gheorghe Dima”. În 2006 și 2016 a fost invitat să susţină  recitaluri, workshop-uri şi cursuri de specializare în clarinet de către Academia de Muzică şi Dans din Ierusalim. În 2006 și 2014, Emil Vișenescu a fost solist al Orchestrei Naționale Radio din România, în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică Contemporană de la Bucureşti.