Ieri, a fost ultima zi de simulare a examinării naţionale, cei care se pregătesc pentru Bacalaureat fiind în „focuri”. Este vorba de ultima probă, cea pe care au avut-o elevii clasei a XII-a, una care ţine de alegerea materiei (biologie, chimie, psihologie etc.). Din păcate, au fost cazuri de încercare de fraudare a examinării, şapte dintre elevi fiind scoşi din timpul examenului, deoarece… le-a sunat telefonul mobil.
Elevii din clasa a XII-a din toate instituţiile de învăţământ preuniversitar doljene au susţinut ultima simulare, cea care ţine de alegerea probei. S-a constatat, neaşteptat, un mare procentaj de neparticipare şi, mai mult, şi un număr ridicat de copii prinşi în flagrant – încercare de fraudare a simulării. Este, pe undeva, şi o greşeală a percepţiei pregătirii, deoarece este greu de crezut că un elev care se gândeşte că are examene de susţinut poate frauda concursul, mai ales că, în etapa de simulare, notele nu sunt trecute în catalog.
«Pentru ultima zi a simulării examenului de Bacalaureat, am avut 5.013 elevi înscrişi. Prezenţa a fost de aproximativ 67%, La Biologie au fost 1.333 de elevi, la Geografie – 997, apoi Logică – 649, Informatică – 147, singura disciplină care a avut număr minim, 1, fiind Filosofia. Am avut, la ultima probă, 7 eliminaţi – 4 de la Liceul „Matei Basarab” din Craiova, 2 de la Liceul „Constantin Brâncoveanu” din Dăbuleni, unul de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Băileşti. Conform datelor statistice, avem o prezenţă de circa 89% la clasa a VIII-a, peste 75% la anul III de liceu şi un procentaj asemănător la clasa a XII-a. Cei mai mulţi eliminaţi sunt la ultimul an liceal (14)», a precizat prof. Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.