Directorul SIE: Frecvenţa atacurilor cibernetice, în creştere. Spaţiul virtual, noul vest sălbatic

0
236

Directorul SIE Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, ieri, că frecvenţa şi complexitatea atacurilor cibernetice, concomitent cu diversificarea ţintelor, au crescut, afirmând că absenţa unor norme unanim acceptate au transformat spaţiul virtual într-un nou vest sălbatic.

Directorul SIE a spus că, deşi, probabilitatea unui atac cibernetic catastrofic la adresa României rămâne redus, dependenţa în creştere a societăţii noastre de tehnologie creşte vulnerabilitatea ei în faţa atacurilor cibernetice care pot afecta performanţa economică a ţării şi siguranţa naţională. “Suntem de două ori mai interesaţi de a avea în România un sistem informatic general ale cărui probleme să îşi găsească soluţii rapide şi complete tocmai pentru că ştim cum arată sistemele informatice ale ţintelor noastre”, a declarat directorul SIE Mihai Răzvan Ungureanu, la dezbaterea “Securitatea cibernetică-de la protecţia individului, la securitatea naţională”, organizată la Parlament.

Şeful SIE a spus că “la nivel global, au crescut frecvenţa, amploarea, complexitatea şi gravitatea atacurilor cibernetice, concomitent cu diversificarea ţintelor acestora”. “Tot mai mulţi actori internaţionali dezvoltă instrumente complexe în spaţiul cibernetic pe care le folosesc ofensiv pentru a-şi promova interesele ideologice, politice sau economice, pe de altă parte capabilităţile defensive se dezvoltă cel puţin deocamdată reactiv întotdeauna, din păcate, cu un pas în urma sistemelor defensive”, a explicat Ungureanu.