20 martie este Ziua Internaţională a Francofoniei, o sărbătoare mondială dedicată limbii franceze, celebrată în fiecare an de francofonii de pe cele cinci continente. România este membru cu drepturi depline al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei din 1993 şi are în prezent peste 10.000 de profesori de Franceză şi circa 1.500.000 de elevi care studiază aceasta limbă. Ziua Internaţionala a Francofoniei este celebrată şi în Craiova, anul acesta programul de manifestări desfăşurându-se în perioada 21-25 martie, în organizarea Asociaţiei „Dimanche” şi Departamentului de limba şi literatura franceză din cadrul Universităţii, cu sprijinul Primăriei, Consiliului Local şi Café „Scena 8”. „Zilele Francofoniei” se adresează tuturor tinerilor care îndrăgesc limba şi cultura franceză, cărora le oferă posibilitatea de a se implica într-o mulţime de activităţi pe această temă.
Organizatorii evenimentului de la Craiova au elaborat un program amplu, ce se va desfăşura pe parcursul a cinci zile. Pe 21, respectiv 22 martie, începând cu ora 18.30, în Aula „Buia” din incinta Facultăţii de Agronomie, studenţii vor putea asista la piese de teatru în limba franceză, interpretate de colegii lor de la Departamentul de Artă Teatrală. În ziua de 23 martie, tinerii sunt invitaţi la Café „Scena 8”. Într-o atmosferă rafinată, creată de pasaje muzicale ale unor renumiţi cântăreţi de origine franceză, studenţii vor avea posibilitatea să deguste preparate cu specific franţuzesc, pregătite de membri ai Asociaţiei „Dimanche”.
Pe 24 martie, începând cu ora 12.00, în holul principal al Universităţii vor fi expuse lucrările participanţilor la concursul de creaţie artistică organizat sub genericul „Craiov’Art”. Acesta are la bază conceptele definitorii ale sărbătorii Francofoniei din anul 2011, referitoare la „Solidaritate şi Fraternitate”. Pe acelaşi principiu se bazează şi concursul de creaţie literară, aflat la cea de-a II-a ediţie, care încurajează tinerele talente, conferindu-le astfel ocazia de a se exprima prin cuvinte. La cele două competiţii pot participa, alături de studenţii craioveni, şi elevii colegiilor sau liceelor din întreaga Oltenie. În aceeaşi zi, de la ora 13.00, în Sala Albastră a Universităţii vor fi premiaţi câştigătorii, iar sfârşitul zilei va fi marcat de un moment artistic, susţinut la Aula „Buia”. Întrucât spectacolele de teatru şi expoziţia de artă se constituie într-un eveniment cu caracter educaţional adresat studenţilor, intrarea va fi liberă.
Vineri, 25 martie, se va desfăşura Concursul de cultură generală „Tu sais, tu gagnes” („Ştii şi câştigi”), ce se adresează atât studenţilor, cât şi masteranzilor din cadrul Facultăţii de Litere. Participanţii vor fi repartizaţi în grupe a câte trei persoane şi vor concura, încercând să acumuleze un număr cât mai mare de puncte pe baza răspunsurilor corecte oferite la întrebări cu subiecte din cultura şi civilizaţia franceză.
Programul manifestărilor:
- 18 martie: data-limită pentru înscrierea la Concursul de creaţie artistică „Craiov’Art” (individual sau pe grupuri, de la colegiile şi liceele de artă);
- 21 martie, ora 18.30, Aula „Buia” a Facultăţii de Agronomie: piesa de teatru „Ucigaş fără simbrie”, de Eugene Ionesco;
- 22 martie, ora 18.30, Aula „Buia” a Facultăţii de Agronomie: piesa de teatru „Cabaret Pasteur”, de Daniel Raichvarg;
- 23 martie, ora 18.00, Café „Scena 8”: braserie franceză;
- 24 martie, ora 12.00: „Craiov’Art” – expoziţie de pictură şi fotografie;
- 24 martie, ora 13.00, Sala Albastră a Universităţii: Premiile Francofoniei 2011 şi recital de poezie francofonă;
- 24 martie, ora 18.30, Aula „Buia” a Facultăţii de Agronomie: teatru muzical „Oscine, pasiunea unei cântăreţe”, de Claire Despierres;
- 25 martie, ora 11.00, Sala 321 a Facultăţii de Litere: concursul de cultură generală „Tu sais, tu gagnes” („Ştii şi câştigi”).