S-a dat startul la achiziţionarea manualelor şcolare pentru anul 2019/2020

0
563

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a transmis tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar din teritoriu metodologia prin care trebuie asigurate manualele şcolare necesare cls. I – VI,  pentru anul şcolar 2019 – 2020. Aplicaţia electronică este disponibilă în perioada 15.02. 2019 – 27.02.2019.

Procesul de selecţie şi transmitere a comenzilor de manuale şcolare se realizează prin respectarea prevederilor Procedurii de selecţie şi comandă a manualelor şcolare noi, nr. 1449/21.04.2016 şi prin utilizarea aplicaţiei web „Selectarea Necesarului de Manuale Şcolare (SNMS)”, disponibilă la nivelul unităţilor de învăţământ. Pentru manualele şcolare noi, unde au fost încheiate acorduri – cadru cu editurile, în perioada 2016 – 2017, proiectul de selecţie şi de transmitere a comenzilor de manuale are o structură diferită.

Astfel, la cls. I sunt trei discipline, la a II-a – şase; a III-a – zece; a IV-a – 12; a V-a – 20. În derularea procesului de selecţie, fiecare unitate de învăţământ trebuie să respecte mai multe cerinţe: pentru cls. I, comenzile de manuale se realizează în funcţie de efectivele de elevi de la clasă; în vederea completării stocurilor pentru II – V , numărul manualelor selectate prntru fiecare titlu nu poate depăşi procentajul de 20% aplicat tirajului existent din respectivul titlu, aflat în unitatea de învăţământ. În ceea ce priveşte retipărirea, pentru I – VI, este vorba de manualele editate în 2018, dar şi aici sunt mai multe condiţii. Astfel, la cls. I se păstrează, pentru comenzi, numărul efectivelor/clasă, iar pentru II – V procentajul nu poate depăşi 10% faţă de totalul existent.

Pe ani de studiu, la cls.I sunt două titluri, la a II-a sunt tot două, iar la a VI-a sunt 12. Aplicaţia web SNMS este funcţională în perioada 15 – 27 februarie 2019, iar comanda generală în aplicaţie va fi adusă în format letric (original, asumată prin semnătură şi ştampilă), la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj (la Depozitul de Manuale), până joi, 28 februarie, directorul unităţii de învăţământ fiind direct răspunzător de completarea şi înregistrarea în aplicaţie a comenzilor de manuale pentru fiecare clasă.