„Cântecul vârstelor” – un nou recital de poezie al actorului Emil Boroghină

0
385

Propunându-şi să marcheze perioada exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, eveniment de o importanţă majoră pentru ţara noastră, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova în parteneriat cu Teatrul Nottara din Bucureşti şi-au înscris în program realizarea împreună a unor manifestări speciale, dedicate acestei înalte responsabilităţi. Între acestea, și spectacolul de poezie „Cântecul vârstelor” susținut de actorul Emil Boroghină, a cărui premieră este programată la Craiova, în zilele de 22 şi 24 februarie 2019, de la ora 18.00.

Spectacolul „Cântecul vârstelor” este structurat în două părţi. «În prima, „Vârstele omului” în lirica populară, este urmărit drumul unui om de la leagăn şi până la mormânt. Realizatorii recitalului s-au oprit asupra tipului meditativ, considerând că acesta, capabil de reflecţii asupra mersului lumii şi a vieţii omului, evidenţiază cel mai bine neîntrecuta valoare filozofică şi estetică a folclorului nostru, cizelat cu migală de-a lungul atâtor veacuri. Singur, pe scena goală, fără a avea pretenţia unui prototip uman, omul nostru trăieşte o viaţă posibilă», precizează organizatorii.

Cea de a doua parte, „Pe-un picior de plai” sau „Vârstele umanităţii”, prezintă patru dintre cele mai cunoscute balade ale neamului: „Mioriţa”, „Ciobănaşul”, „Toma Alimoş” şi „Meşterul Manole”. «Avem de-a face şi aici cu un drum, drumul de la omul contemplativ din „Mioriţa” şi „Ciobănaşul” la omul activ din „Toma Alimoş” şi apoi la cel care poartă în el idealul creator al omenirii, omul constructiv din „Meşterul Manole”, acest drum – aşa cum afirmă esteticianul Liviu Rusu în „Viziunea lumii în poezia populară” – reprezentând „Sinteza marilor aspiraţii ale umanităţii”», mai spun organizatorii evenimentului..

Fundalul muzical, imprimat la începutul anilor ’70 ai secolului trecut, este realizat cu sprijinul generos al soliştilor vocali Gheorghe Roşoga şi Mariana Bălănescu, ambii laureaţi ai primelor ediţii ale Festivalului „Maria Tănase”, şi al extraordinarului Gheorghe Zamfir, cel care a cucerit planeta cu naiul său şi uriaşa-i măiestrie. Interpret şi autor al scenariului „Cântecul vârstelor” este actorul Emil Boroghină, Societar de onoare al Teatrului Naţional Craiova, regia artistică este semnată de Alina Hiristea, iar coloana video, de Ciprian Duică.

În contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene a avut loc și evenimentul din 15 ianuarie 2019 – Ziua Culturii Române, de la Teatrul Nottara din București. Programul a cuprins expunerea Proiectului de Diplomaţie Culturală „Limba latină – Prima instituţie a Europei”, avându-l autor pe Radu Boroianu, şi recitalul actorului craiovean Emil Boroghină, „De la Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin la Mihai Eminescu, Luceafărul din Ţara Mioriţei”, scenariul pornind de la epistolele expediate de Ovidiu de la Tomis la Roma, cu nenumărate reflecţii despre viaţa şi obiceiurile strămoşilor noştri geto-daci, şi de la o parte dintre cele mai răscolitoare poeme eminesciene.