Cu victorie intraţi în istorie!

0
370

Universitatea Craiova – FCSB

Severin, stadion: „Municipal”, astăzi, ora 20

Universitatea Craiova: Calancea – Dimitrov, Kelic, Acka, Briceag – Popov, Zlatinski – Nuno Rocha, Băluţă, Bancu – Ivan. Antrenor: Gigi Mulţescu. Rezerve: Mingote – Mateiu, Madson, Gustavo, R. Petre, Măzărache, Fajic.

FCSB: Niţă – Bălaşa, Tamaş, Moke, Momcilovic – Ov. Popescu, Muniru – Jakolis, Vl. Achim, William de Amorim – Alibec. Antrenor: Laurenţiu Reghecampf. Rezerve: Stăncioiu – Enache, Pintilii, Boldrin, Man, Fl. Tănase, Gnohere.

Arbitru: Ovidiu Haţegan

Universitatea Craiova joacă un nou derby cu echipa pe care nu a mai învins-o de 15 ani

meciCă a fost vorba de csu, fcu, fcsb sau csa, fanii Ştiinţei aşteaptă de un deceniu şi jumătate un succes cu Steaua. Fie că s-au predat în faţa rivalilor, fie că au fost furaţi de arbitru, fie că au avut echipă mai slabă, alb-albaştrii n-au mai gustat o victorie împotriva Stelei din 2002. Din păcate, şi actuala generaţie pare să fi căpătat şi ea acest complex, fiindcă are deja cinci meciuri contra Stelei şi nu a reuşit decât un egal. Astăzi, alb-albaştrii pot continua seria neagră în faţa marilor rivali sau pot intra în istorie, fiindcă încheierea acestui complex ar reprezenta o bornă importantă în palmaresul direct.

Avantajele Ştiinţei în meciul de astăzi sunt omogenitatea şi suporterii, în timp ce Steaua are ascendentul meciurilor directe, al experienţei superioare în meciuri importante, dar şi pe Alibec, singurul jucător din cele două loturi care poate face diferenţa de unul singur. Craiova şi-a dominat majoritatea adversarilor în acest campionat, dar nu şi pe Steaua, iar acum vine după cel mai prost meci din tot sezonul, cel de la Botoşani. De partea cealaltă, Steaua nu a câştigat în cele două jocuri anterioare, însă a arătat o forţă ofensivă impresionantă, în special în partida de la Cluj, semn că îi convin adversarii care se deschid, care nu se aglomerează în propria jumătate, aşa cum este şi Universitatea. Ambele formaţii mizează pe o aşezare 4-2-3-1, iar cei doi antrenori nu se confruntă cu probleme de lot.

Reghecampf: „Craiovenii au o răutate în joc ieşită din comun”

Gigi Mulţescu a reliefat importanţa pe care o are disputa de astăzi, atât pentru parcursul echipei, cât şi pentru orgoliul fanilor: Nici nu trebuie să mai spun cât de important este acest joc, atât pentru noi, ca echipă, fiindcă vrem ne calificăm matematic în play-off, cât şi pentru toată suflarea fotbalistică din Oltenia. Pregătim jocul cu responsabilitate, trebuie să avem o prestaţie solidă şi să câştigăm. Trebuie să rămânem echilibraţi, o presiune prea mare ar putea afecta randamentul jucătorilor. Combativitatea va fi la cote maxime şi sper ca şi precizia să fie la fel. Nu vreau să fim dominaţi de ură, fiindcă dacă urâm nu avem timp să construim. Trebuie să fim concentraţi ca şi cum ar fi ultimul joc din cariera noastră. Steaua are jucători de valoare, care pot decide jocul şi putea să câştige uşor primele două meciuri după cum s-a prezentat şi ce jucători posedă”.

Şi Laurenţiu Reghecampf a prefaţat partida de astăzi: „Miza e clară, mergem la Severin să câştigăm toate cele 3 puncte. E important să batem tot până la final. E o diferenţă mare între cele două meciuri pe care le-au jucat craiovenii până acum. Dar au o răutate în joc ieşită din comun. La Botoşani în schimb nu s-a văzut asta. Parcă nu au fost 100% concentraţi în acel joc. Echipa pe care o trimit în teren o decid doar eu. Vorbesc zilnic cu patronul, dar asta nu înseamnă că îmi face echipa. E jenant să se spună acest lucru. Pentru noi e un dezavantaj dacă adversarul află echipa înainte de meci. I-am explicat asta lui, dar eu nu îmi permit să-i spun să nu mai vorbească”.

Statistică

14 puncte din 27 posibile au scos oltenii din confruntările cu primele şapte clasate, dintre care nouă au fost câştigate pe teren propriu. Poveştile confruntărilor dintre echipele craiovene şi gruparea roş-albastră au început în 1964, atunci când, după o pauză de 17 ani (1947, anul retrogradării celor de la FC Craiova), fotbalul mare a revenit în Cetatea Banilor. Pe 30 august, Ştiinţa debuta pe prima scenă chiar în faţa bucureştenilor, care s-au impus cu 4-0 pe „Tineretului”. În 1966 se consemna întâiul succes al „alb-albaştrilor” în confruntările cu „roş-albaştrii”, Ştiinţa – Steaua 2-1. Un alt meci memorabil a avut loc pe 3 august 1973, Steaua – U Craiova 2-6 (Tătaru II 73, Năstase 78 / Ţarălungă 12, Oblemenco 64, 75, Marcu 51, 82, Cristache autogol 77). Peste 10 ani, într-o perioadă în care Craiova Maxima îşi pregătea retragerea, Universiatea a învins Steaua cu 5-2 (25.06.1983), patru din cele cinci goluri primite de Duckadam fiind marcate de Sorin Cârţu, care şi-a permis să rateze şi un penalty. Tot un 5-2 pentru craioveni şi tot patru goluri marcate de către un jucător craiovean s-au înregistrat doi ani mai târziu, iar performerul a fost Rodion Cămătaru. Din categoria partidelor spectaculoase nu putea lipsi jocul din 24 noiembrie 1987, U Craiova – Steaua 4-6, în care s-au marcat cele mai multe goluri. Cinci jucători au câştigat campionate cu ambele echipe: Bumbescu, Lung, Ungureanu, Ceauşilă şi  Mitriţă. De la revenirea Ştiinţei pe prima scenă din 2014, cele două echipe s-au mai întâlnit de cinci ori în Liga 1 Orange, de patru ori s-au impus bucureştenii, iar un joc s-a terminat fără gol. Ultima oară când craiovenii s-au bucurat de un succes în faţa rivalilor s-a consemnat pe 1 septembrie 2002, Universitatea Craiova – Steaua 3-1 (dublă Verdeş, Sava / Claudiu Răducanu), antrenorul gazdelor fiind Emil Săndoi. Gigi Mulţescu a pierdut toate cele trei meciuri disputate contra lui Laurenţiu Reghecampf: 2012/2013, Steaua – Gaz Metan Mediaş 3-0; 2013/2014, Dinamo – Steaua 1-2; 2016/2017, FC Steaua – U Craiova 2-1. În februarie 2010, Steaua – Ceahlăul 1-3 a fost ultima victorie reuşită de Gigi Mulţescu în faţa Stelei.

Popescu, despre paralela CSU-CSA

Managerul general al Universităţii, Marcel Popescu, s-a referit la subiectul FCSB şi spune că mulţi suporteri se vor îndrepta înspre CSA Steaua, deoarece fanii sunt legaţi sentimental de trecut. Popescu spune că aceeaşi situaţia a fost întâlnită şi la CS Universitatea Craiova şi nu se arată îngrijorat dacă Adrian Mititelu îşi va face din nou echipă. ”Este lipsa de credibilitate, faptul că justiţia şi-a spus cuvântul, faptul că s-a decis să nu mai folosească numele… La capătul celălalt, a apărut celălalt club. Au apărut şi gloriile. Generaţia lui Lăcătuş, Belodedici, Gabi Balint a apărut acolo. Suporterii sunt legaţi afectiv de trecut. Cine nu-şi recunoaşte istoria, este obliga să o rescrie şi nu are prezent. Aceeaşi speţă a fost şi la Craiova. Justiţia şi-a spus cuvântul. Se încearcă o diversiune, dar pentru mine nu are nicio importanţă. Se încearcă să se spună că nu este Universitatea Craiova. Eu am certificatul de naştere. Paternitatea noastră este de necontestat. Nu contează cum ne spun alţii, noi ştim cine suntem. Pentru noi contează că spune justiţia: Sunteţi Universitatea Craiova! Să zicem că Adrian Mititelu va câştiga procesul, va lua banii, fotbalul românesc va intra în colaps, el va face o echipă extraordinară. Să vedem cât va fi inspirat să-şi aleagă numele, pentru că Universitatea Craiova nu poate să folosească. Şi la Milano sunt două echipe pe un stadion. Într-un an ia una titlul, în altul ia cealaltă. Ce vom face? Vom juca în continuare”, a mai pus Marcel Popescu.