Constantin Brâncuşi, omagiat la instituţia şcolară care îi poartă numele

0
436

Ieri, Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” din Craiova l-a omagiat, aşa cum se cuvine, pe cel care a învăţat acolo şi a dat şi numele instituţiei de învăţământ. Elevi, profesori şi Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” au dat culoare acestui eveniment, cu atât mai mult cu cât, pe 19 februarie, este ziua marelui sculptor, care este, din acest an, şi Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi”.

 Actualul Colegiu Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” din Craiova a luat fiinţă în 1871, pe 1 septembrie, la început fiind înscrişi 16 elevi, care deprindeau tainele cioplirii lemnului şi modelării fierului. După numai trei ani, numărul cursanţilor a crescut la 117, mai mulţi sculptori şi pictori făcându-şi ucenicia aici. Poate numele instituţiei de învăţământ rămânea anonim dacă în 1894 nu ajunge aici Constantin Brâncuşi, cel care avea să schimbe pentru totdeauna percepţia despre artă, la nivel mondial.  

„Nu se poate trece peste personalitatea celui care a fost Constantin Brâncuşi. A fost elev aici, până în 1898, şi şi-a pus amprenta peste tot ce a fost în continuare. El, când a venit, a trebuit să dea examen, lucrarea sa fiind o definitivare a unui trandafir cioplit în lemn, aflat în execuţie”, a declarat prof. Laurenţiu Puicin, director al Colegiului Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi”.

Un program pentru memoria tuturor

Cum pe 19 februarie este ziua de naştere a marelui sculptor, instituţia care îi poartă numele a ţinut să-l omagieze. În sala de festivităţi a CTAM „Constantin Brâncuşi”, elevii, cadrele didactice şi invitaţi au participat la un spectacol de gală. «Nu puteam să trecem peste ziua de naştere a acestui titan. Cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Universităţii din Craiova şi al Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, am ţinut să aducem, încă o dată, în memoria tuturor, personalitatea lui Brâncuşi. Dimineaţa a debutat cu o sesiune de comunicări, la prânz elevii instituţiei noastre susţin un spectacol, iar Ansamblul „Maria Tănase” ne va delecta un program de cântece şi dansuri populare», a mai spus Laurenţiu Puicin. Actualmente, CTAM „Constantin Brâncuşi” are în jur de 1.000 de elevi, pe mai multe secţii, iar unul dintre crezurile marelui sculptor – „Să crezi ca un zeu, să porunceşti ca un rege, să munceşti ca un rob” – este cât se poate de actual aici.