Serviciul de Ambulanţă Dolj, buget de 20,8 milioane de lei

0
467

Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Dolj ar urma să primească pentru anul acesta un buget în valoare totală de 20.811.000 lei, conform proiecţiei realizate de Ministerul Sănătăţii. Pentru stabilirea acestei sume s-a ţinut cont de o serie de criterii orietantive, de modulare a bugetului, dar şi de mai multe criterii particulare, printre care şi acela că municipiul Craiova este centru universitar regional. Bugetul alocat pentru serviciile de ambulanţă din întreaga ţară se ridică la 721 de milioane de lei.

Finanţarea serviciilor de ambulanţă judeţene, respectiv a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti- Ilfov se asigură, conform legii 95/2006, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii. Criteriile de alocare a fondurilor se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii. Conform unei adrese a Comisiei pentru Medicină de Urgență și Dezastre din cadrul Ministerului Sănătății la sedința din 19 ianuarie a.c. a fost făcută o analiză a alocării bugetelor pentru Serviciile de Ambulanță Județene și a Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov în urma cărora au fost propuse mai multe criterii de alocare a sumelor necesare desfășurării activității acestora.

S-a ţinut cont de o serie de criterii

În ceea ce priveşte criteriile orientative s-a luat în considerare populația județului, conform datelor de la Institutul Național de Statistică, bugetul istoric per capita și execuția bugetară pentru anul 2014. Pentru criteriile de modulare a bugetului au contat suprafața județului, numărul de posturi ocupate la sfârșitul anului 2014, dar şi numărul de posturi vacante la sfârșitul anului anterior care pot fi ocupate în anul 2015, conform criteriilor stabilite de Comisia Interministerială pentru Suport Tehnic. De asemenea, au fost luate în considerare numărul total de solicitări în cursul anului trecut, numărul total de kilometri parcurși în anul anterior şi prezența unui centru de formare acreditat.

În proiectarea bugetului s-a ţinut cont şi de o serie de criterii particulare. Printre acestea faptul că în regiunea București-Ilfov există o populație suplimentară în tranzit, iar în centrele universitare regionale (București, Craiova, Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Iași) există o populație suplimentară reprezentată de studenţi. Nu în ultimul rând, s-a avut în vedere faptul că în județul Constanța există o populație suplimentară reprezentată de turiști în sezonul estival.

În cazul în care prin legea de rectificare sunt acordate fonduri suplimentare care sunt repartizate în acest scop, Ministerul Sănătăţii va stabili redistribuirea lor, la propunerea Comisiei de medicină de urgenţă şi dezastre a Ministerului Sănătăţii.

Cel mai mare buget pentru Ambulanţa Bucureşti, cel mai mic pentru Covasna

Comparativ cu celelalte servicii judeţene de ambulanţă, bugetul alocat SAJ Dolj este unul de nivel mediu, similar cu cel primit de Ambulanţa din judeţul Suceava (20.326.000 lei). Aşa cum era de aşteptat, de departe cea mai mare sumă o va primi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov. Bugetul SABIF se ridică la 61.628.000 de lei. Este urmat, la mare distanţă, de SAJ Iaşi – 33.584.000 de lei, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Timiş -29.873.000 de lei şi SAJ Bihor -26. 135.000 de lei.

Cele mai mici bugete au fost alocate SAJ Covasna -7.787.000 de lei, Serviciului de Ambulanţă Judeţean Satu Mare – 9.896.000 de lei, Serviciului de Ambulanţă Judeţean Sălaj – 9.952.000 de lei şi Serviciului de Ambulanţă Judeţean Sibiu – 9.995.000 de lei.

În ceea ce priveşte judeţele învecinate Dolj-ului, cel mai mare buget a fost alocat către Serviciul de Ambulanţă Judeţean Olt -18.925.000 de lei, urmat de Serviciul Judeţean de Ambulanţă Vâlcea – 15.994.000 de lei, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj – 12.762.000 de lei şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean Mehedinţi – 12.592.000 de lei.