Singurul român care intră în competiţie: Marian Jean Marinescu, propus pentru „Europarlamentarul anului 2014”

0
359
Marian Jean Marinescu

Vicepreşedintele PPE, Marian Jean Marinescu, a fost nominalizat pentru premiul „Europarlamentarul anului 2014”, la categoria „Cercetare şi Inovare”. Este singurul europarlamentar român nominalizat în această competiţie. Cercetarea şi inovarea continuă să contribuie semnificativ la dezvoltarea industriei europene, promovând standarde mai ridicate în ceea ce priveşte inovaţia şi fabricaţia în toate sectoarele de producţie. Acest premiu arată recunoaşterea muncii unui europarlamentar, care prin activitatea sa a adus o contribuţie influentă în zona politicii de cercetare-inovare. Deputatul român va concura cu colegul său din Grupul PPE, germanul Christian Ehler, şi cu Vicky Ford, europarlamentar britanic, membru al Grupului ECR. «Raportul despre Galileo, viitorul “GPS” european, mi-a adus o nominalizare la acest premiu.  Mulţumesc celor care m-au propus, sunt onorat! Pe 18 martie aflăm câștigătorul», a precizat Marian Jean Marinescu.

 

La finele lunii noiembrie, anul trecut, Parlamentul European a aprobat raportul privind „Implementarea şi operarea sistemelor europene de radionavigaţie prin satelit” al deputatului european Marian-Jean Marinescu. Raportul propune mai multe măsuri la nivel european pentru a creşte valoarea adăugată a Galileo şi EGNOS, cele două programe europene de radionavigaţie prin satelit. Raportorul Marinescu a insistat în favoarea dezvoltării pieţei de aplicaţii bazate pe această tehnologie (GNSS – global navigation satellite system), a propus defalcarea bugetului alocat în mod corespunzător diferitelor segmente ale programelor, în vederea unui mai bun management financiar, şi a accentuat importanţa popularizării sistemului Galileo ca o alternativă europeană viabilă la sistemele militare străine folosite în prezent în Europa, cum ar fi GPS-ul american. „Beneficiile socio-economice generate la nivel european de Galileo şi EGNOS sunt estimate la o valoare totală de circa 70 de miliarde de euro în primii 20 de ani de operare. Cele două programe vor stimula dezvoltarea şi inovarea şi vor impulsiona creşterea economică în Europa. Se vor deschide noi oportunităţi de afaceri pentru dezvoltatorii de aplicaţii, pentru furnizorii de servicii, pentru cercetători. Principalele sectoare vizate includ cele care necesită aplicaţii de înaltă precizie, precum aviaţia, transportul terestru, agricultura”, a explicat la momentul respectiv, deputatul Marian-Jean Marinescu.

Aproximativ 7% din PIB-ul UE depinde de aplicaţiile bazate pe navigaţia prin satelit

Aplicaţiile bazate pe tehnologia GNSS vor valorifica potenţialul infrastructurii şi al serviciilor oferite de Galileo şi EGNOS. Siguranţa rutieră, colectarea taxelor, managementul traficului şi al parcărilor, gestionarea flotelor, serviciile de intervenţie în caz de urgenţă, monitorizarea transporturilor de marfă, rezervările online, transportul animalelor, agricultura de precizie sunt doar câteva dintre activităţile care pot beneficia de aplicaţiile bazate pe această tehnologie. Mai mult, datele arată că aproximativ 7% din PIB-ul UE depinde, direct sau indirect, de aplicaţiile bazate pe navigaţia prin satelit, aceste cifre crescând de la o zi la alta. În primii 20 de ani de operare, se estimează că Galileo şi EGNOS vor genera beneficii socio-economice cumulate în valoare de aproximativ 70 de miliarde de euro pentru economia UE.

Galileo va fi interoperabil cu GPS-ul american

În Uniunea Europeană, primii paşi către implementarea unor sisteme proprii de radionavigaţie s-au făcut începând cu anii 1990, atunci când s-au pus bazele primelor planuri pentru realizarea unui sistem GNSS independent. Astfel, au luat naştere programele Galileo şi EGNOS. „Programat să ofere primele servicii din 2014 şi să devină complet operaţional până la sfârşitul acestui deceniu, Galileo va pava calea către o nouă eră în navigaţie, indicând poziţia utilizatorilor cu o mai mare acurateţe, oferind o mai bună acoperire, noi servicii şi rezistenţă sporită la interferenţe. Fiind sub control civil, acesta va oferi mai multă fiabilitate şi stabilitate decât sistemele GNSS militare ale unor ţări terţe, cum ar fi GPSul sau Glonass, care pot deveni mai puţin precise sau pot fi oprite în caz de conflict sau dacă sistemul este atacat”, a mai spus Marian Jean Marinescu. Galileo va fi interoperabil cu GPS-ul american şi cu alte sisteme internaționale, devenind piatra de temelie a ceea ce, în mod generic,este denumit “multi-GNSS”.

 

În fiecare an, în cadrul galei “MEP Awards” sunt nominalizaţi mai mulţi eurodeputaţi, din cei 754 de membri ai Parlamentului European, care s-au remarcat prin activitatea lor în unul din cele 20 de domenii de activitate ale Parlamentului European. Pentru desemnarea câştigătorului fiecărei categorii pot vota membrii Parlamentului European.