O craioveancă de 56 de ani a fost condamnată, săptămâna trecută, de judecătorii Tribunalului Dolj la cinci ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune. Femeia a fost trimisă în judecată în decembrie 2009, după ce s-a stabilit că reuşise să înşele, în perioada 2000 – 2007, zeci de firme cu cecuri ori bilete la ordin fără acoperire şi a păcălit şase bănci să o crediteze pe baza unor adeverinţe false. Sentinţa pronunţată de Tribunalul Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel atât de inculpată, cât şi de procurori.
Craioveanca Nela Marinoaia a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru o serie de înşelăciuni fără precedent, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj în decembrie 2009. Potrivit anchetatorilor, femeia a avut calitatea de administrator la societăţile Andrep SRL, WGS Stil SRL, Dreian SRL şi Adedamar SRL, toate din Craiova. În perioada în care a fost administrator al celor patru firme, ea ar fi săvârşit mai multe infracţiuni de fals şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Pe toate societăţile administrate, femeia a achiziţionat bunuri pentru achitarea cărora a emis file CEC şi bilete la ordin, refuzate însă la plată din lipsă de lichidităţi în cont. Pe lista societăţilor cărora femeia le-a dat „ţeapă” cu cecuri fără acoperire s-au aflat, potrivit procurorilor, nu mai puţin de 23 de firme, din mai multe judeţe din ţară, iar culmea este că unele dintre ele au fost înşelate de mai multe ori. Spre exemplu, societatea Nova Textile SRL din Piteşti a acceptat, în perioada 3 decembrie 2006 – 8 februarie 2007, 15 cecuri fără acoperire, totalizând peste 37.000 de lei. Prejudiciul total produs de Nela Marinoaia prin metoda cecurilor fără acoperire, de care au „beneficiat” firme din Bucureşti, Craiova, Râmnicu Vâlcea sau Timişoara, depăşea 77.000 de lei, după cum precizau anchetatorii la momentul trimiterii femeii în judecată.
Cam la fel a procedat craioveanca şi în cazul înşelăciunilor cu bilete la ordin, emise fără a avea disponibilităţi în conturile firmelor pe care le administra. Aşa au fost înşelate 33 de unităţi economice, în perioada 2000-2007, prejudiciul depăşind 83.500 de lei.
Rate pe numele angajaţilor
Altă metodă prin care Nela Marinoaia a făcut rost de bani frumoşi a fost obţinerea unor credite pe numele angajaţilor de la firmele administrate. Femeia a luat bani de la şase bănci, în numele mai multor salariaţi, iar în cazul unora care nu aveau veniturile suficient de mari pentru a se încadra în condiţiile impuse de bănci, femeia le întocmea adeverinţe prin care atesta în mod fals că sunt şefi la vreun compartiment, cu salarii de cinci-şase ori mai mari decât primeau în realitate. Şase bănci – ING, Banc Post, CEC, Raiffeisen Bank, BCR şi BRD – au fost prejudiciate în acest mod, acordând astfel de credite pentru 15 persoane, pe baza unor adeverinţe false de venit, unităţile constituindu-se părţi civile în cadrul procesului penal. Potrivit expertizei contabile complexe efectuate de anchetatori, prejudiciul total reţinut de procurori în sarcina Nelei Marinoaia a fost de 421.550 de lei.
După mai bine de trei ani de proces, timp în care femeia, ca să scape mai ieftin, a acoperit o bună parte din prejudiciul creat în toţi acei ani, săptămâna trecută, pe 12 februarie a.c., judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunţat sentinţa, pe fond. Nela Marinoaia a fost găsită vinovată de înşelăciune şi a fost condamnată la pedepse cuprinse între două luni şi 5 ani de închisoare pentru fiecare faptă reţinută în sarcina sa. Instanţa a contopit pedepsele, stabilind ca femeia să execute pedeapsa cea mai grea, cea de 5 ani de închisoare. În plus, instanţa a obligat-o pe inculpata Nela Marinoaia să-i plătească părţii civile ING Bank suma de 23.726,41 lei, părţii civile SC Kruk International SA suma de 22.681,17 lei şi părţii civile Raiffeisen Bank SA suma de 19.046 de lei. S-a mai dispus confiscarea de la inculpată a sumei de 56.850 de lei, echivalentul a 29.293,73 de euro la data plăţii efective şi echivalentul sumei de 15.635,87 de USD la data plăţii efective. Pe lângă aceste sume, inculpata mai are de achitat suma de 5.500 lei cheltuieli de judecată aferente fazei de urmărire penală şi de judecată. Sentinţa poate fi atacată cu apel atât de către inculpată, cât şi de procurori, dosarul urmând să se judece la Curtea de Apel Craiova.