Mihai Voicu: “Protestul USL este un demers pentru democraţie şi funcţionare parlamentară”

0
155

Aşa cum ne-au obişnuit în ultimul timp, din când în când liberalii doljeni ies în faţa presei să mai prezinte câte un candidat la vreo primărie din judeţ. Este o metodă bună de-a scoate în evidenţă oameni de care de multe ori nu au auzit nici cei din localităţile lor prea multe despre ei. La fel s-a întâmplat şi ieri, însă subiectele principale al conferinţei de presă au fost: greva parlamentarilor ULS, din partea preşedintelui PNL Mihai Voicu, şi Legea 52/2003 a transparenţei decizionale în administraţia publică abordat de senatorul Mario Ovidiu Oprea.

După ce Ion Dumbravă a fost prezentat drept candidat la Primăria oraşului Filiaşi la alegerile locale din această vară din partea PNL, preşedintele liberalilor doljeni, Mihai Voicu, a ţinut să precizeze câteva chestiuni legate de protestul parlamentarilor USL. Deputatul liberal este de părere că preşedintele Traian Băsescu a făcut o „confuzia voită”, legând propunerile, în special cu caracter economic pe care preşedintele PSD Victor Ponta le-a făcut în parlament cu ocazia procedurii de investitură a Guvernului Ungureanu, şi motivele pentru care USL se află într-un boicot parlamentar. “Este un demers pentru democraţie şi funcţionare parlamentară şi ceea ce solicităm noi pentru a revenii în Parlament, sunt nişte lucruri extrem de simple, le-am făcut publice de ceva vreme, până acum ni s-a răspuns evaziv la un singur punct”, a declarat Mihai Voicu.

“Migraţia parlamentară, o mare problemă pentru democraţia din România”

Liberalul a enumerat încă odată cele patru condiţii pe care cei de la putere trebuie să le respecte, pentru ca parlamentarii USL să se întoarcă în Parlament. “Solicităm retragerea sprijinului politic pentru doamna Roberta Anastase şi schimbarea acesteia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, solicităm revenirea la prevederile anterioare ale Regulamentului Camerei şi Senatului şi ne referim aici la nelegiferarea migraţiei parlamentare. Aceasta este o mare problemă pentru democraţia românească, iar faptul că Parlamentul recunoaşte, ca şi grup parlamentar, un grup de migratori politici produce foarte mult rău democraţiei româneşti. Solicităm ca atunci când avem dezbateri parlamentare şi în special la moţiuni de cenzură, puterea să renunţe la lipirea parlamentarilor cu aracet de scaune şi fiecare să aibă dreptul să-şi exprime votul. De asemenea, cerem să se renunţe la angajările de răspundere şi să se limiteze drastic numărul ordonanţelor de urgenţă”, a mai spus Voicu. Liberalul a recunoscut că la ultima cerere, legată de ordonanţele de urgenţă, a primit un semnal din partea Guvernului, şi din acest motiv protestul va continua.

“Nu acceptăm sub nici o formă să fim judecaţi de Roberta Anastase”

Preşedintele PNL Dolj a dat un răspuns şi cu privire la discuţiile pornite de cei de la puterea vizavi de prezenţa în Parlament şi semnarea condicii. Voicu a afirmat că parlamentarii USL nu acceptă să fie judecaţi de Sever Voinescu şi Roberta Anastase: “În Parlament, membrii acestui for exercită un mandat reprezentativ în folosul cetăţenilor sau în concordanţă cu cetăţenii care ne-au trimis acolo. Se poate spune, deşi cred că este exagerat, că rolul parlamentarului este să adopte legi. Mie mi se pare că este la fel de legitim să spui că un parlamentar îşi îndeplineşte rolul şi dacă împiedică adoptarea de legi proaste. Exercitarea mandatului reprezentativ o facem în concordanţă cu dorinţa alegătorilor. Nu acceptăm sub nici o formă să fim judecaţi vizavi de exercitarea acestui mandat de către domnul Sever Voinescu sau doamna Roberta Anastase. Acceptăm fără îndoială să fim judecaţi de alegătorii noştri. Noi nu avem nici un fel de problemă să explicăm oricărui cetăţean din colegiile noastre ce facem şi de ce facem acest protest şi sunt convins că aceştia ne vor da dreptate”.

“Vom face publice rezultatele când vom încheia negocierile”

Întrebat dacă poate dezvălui ceva din întâlnirea cu parteneri de la PSD Dolj, de vineri, 10 februarie a.c., cu privire la stabilirea localităţilor din judeţ unde USL va avea candidaţi unici şi în care vor merge separat, Mihai Voicu, a spus că discuţiile sunt departe de a fi încheiate, iar rezultatul acestora va fi făcut public după data de 15 martie a.c. << Protocolul USL implică nişte proceduri interne pentru închiderea aceste “anvelope”, alegerile locale. Discuţiile sunt în curs, momentan vom face publice rezultatele când vom încheia negocierile. Avem şi localităţi unde vom avea doar candidaţi PNL. De exemplu la Goicea avem candidat USL. Suntem încă departe de a avea o grilă închisă, din acest motiv nu e momentul să vorbim acum >>.

În ceea ce priveşte desemnarea Olguţei Vasilescu ca şi candidat pentru funcţia de primar al Municipiului Craiova, liderul liberalilor doljeni, a afirmat că o va susţine, aşa cum ar fi făcut cu orice candidat desemnat de PSD: “Dintre toţi candidaţii pe care USL i-a testat, cred că Olguţa Vasilescu este cea mai potrivită pentru primăria Craiova. Această candidatură este susţinută fără nici un fel de reţinere de către PNL pentru că s-a stabilit la nivel central că această candidatură aparţine PSD Dolj şi PNL ar fi acordat sprijinul oricărui candidat social-democrat”.

ALINA DRĂGHICI şi MARIN TURCITU