Cercetaţi pentru o evaziune de peste 3 milioane de lei

0
162

Doi craioveni, un bărbat şi o femeie, suspectaţi de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală au fost reţinuţi de poliţişti în cursul zilei de joi. Oamenii legii au stabilit că cei doi, administratori ai unor societăţi comerciale, au creat bugetului de stat un prejudiciu de peste 3 milioane lei (30 miliarde lei vechi) prin sustragere de la plata taxelor şi impozitelor datorate, în perioada 2008-2011. Ieri, judecătorii au luat faţă de ei măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu.

Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, din cercetările poliţiştilor de la Serviciul de Investigarea Fraudelor, cu sprijinul ofiţerilor SJIPI Dolj, a rezultat faptul că Dumitru Vasilică, de 45 de ani şi Angela Lascu, de 54 de ani, din Craiova în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale, din municipiu şi localitatea Carpen, prin nedeclararea tuturor operaţiunilor comerciale derulate s-au sustras de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat cu suma de 3.100.000 lei, în perioada 2008 – 2011. Cei doi şi-au făcut un plan foarte bun, care a şi funcţionat mai mulţi ani după cum s-a stabilit în cadrul anchetei. Astfel, prin 2008 şi-au deschis o firmă având ca obiect comercializarea carcaselor de porc şi bovină. Achiziţionau animale de la persoane fizice de prin judeţ, fără să întocmească documentele necesare conform legislaţiei în vigoare, apoi livrau carcasele unor societăţi comerciale, care le virau în conturi sumele de bani cerute, cu tot cu TVA. Cei doi însă nu se achitau de obligaţiile către stat, iar când firma acumula datorii foarte mari, o închideau şi înfiinţau alta. Au ajuns să desfăşoare astfel de activităţi, în perioada 2008 – 2011 pe patru societăţi, respectiv Doru & Gabi, AgroDoromir, AgroŢărăncuţa şi AgroBujorel.

“De asemenea, pe parcursul cercetărilor, poliţiştii au stabilit că făptuitorii făceau parte dintr-o grupare infracţională specializată în comerţul cu carcasă carne de porc şi bovine. Activităţile de investigare ale poliţiştilor au fost efectuate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, astfel reuşindu-se destructurarea grupării infracţionale”, a precizat agent Amelia Căprărin, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Dumitru Vasilica şi Angela Lascu au fost reţinuţi, pentru 24 de ore, în cursul zilei de joi, iar ieri dimineaţă au fost duşi, din nou, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj pentru a fi audiaţi de procurorul de caz. Acesta a luat decizia prezentării celor doi instanţei, cu propunere de arestare preventivă. Magistraţii Tribunalului Dolj au respins propunerea procurorilor şi au dispus faţă de cei doi craioveni măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu.