Proiectul „11plus1 independent / contemporan” continuă și în 2019 la Teatrul Național din Craiova

0
434

Alte 6 spectacole de teatru care aparțin unor companii independente și 6 de dans – atât producții independente, cât și ale unor instituții publice – vor putea fi văzute, în prima parte a acestui an, la Teatrul Național din Craiova, în cadrul proiectului „11plus1 independent / contemporan”, inițiat în urmă cu aproape doi ani. Acestea au fost selectate dintr-un număr de 43, prezentate în urma apelului de propuneri făcut, anul trecut, de instituție. Reprezentațiile, majoritatea din București și Cluj-Napoca, dar și o coproducție România-Portugalia, vor avea loc marțea, pe scena Sălii „Ion D. Sîrbu”, și vor aduce în fața publicului tineri actori și teme dintre cele mai diverse. Primele au loc luna viitoare – pe 5 și 19 februarie –, biletele putând fi achiziționate online, de pe www.tncmes.ro, sau de la Agenția instituției (tel. 0251.413.677). Programul „11plus1 independent/contemporan” a debutat la Naționalul craiovean în stagiunea 2017-2018, fiind creat cu scopul de a susține și încuraja segmentul producțiilor de teatru independent și de dans contemporan.

În urma apelului de propuneri în cadrul proiectului „11 plus 1 independent/contemporan”, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova a primit înscrierile a 30 de  spectacole de teatru care aparțin unor companii independente și alte 13 de dans – atât producții independente, cât și ale unor instituții publice. Potrivit regulamentului de participare, spectacolele trebuia să se încadreze într-un buget de 4.500 lei brut (transport, cazare, onorarii) și să nu aibă în distribuție actori ai Naționalului craiovean. Cele de teatru trebuia să aparțină unor companii independente, iar cele de dans puteau fi atât producții independente, cât și ale unor instituții publice.

Producțiile de teatru independent care vor putea fi văzute la Sala Studio sunt „Eat me” de Alexandra Felseghi, regia Adina Lazăr (Create.Act.Enjoy, Cluj-Napoca) – 5 februarie; „Fapte vitejești” de Ruxandra Coman, Paul Dunca, Selma Dragoș, Smaranda Găbudeanu, Cristina Lilienfeld și Răzvan Rotaru (Asociația PETEC, Centrului National al Dansului, București) – 5 martie; „Body of Defiance” de Ana Cucu-Popescu, regia Raul Coldea (Reactor de creație și experiment, Cluj-Napoca) – 19 martie; „Noi nu, niciodată” de Alexandra Caras, Radu Dogaru, Olivia Grecea, Petro Ionescu, Paula Rotar și Cosmin Stănilă (Reactor de creație și experiment, Cluj-Napoca) – 9 aprilie; „Poveste din Transilvania” de George Ștefan, regia Andi Gherghe (Studio Act, Oradea) – 7 mai; „O femeie singură” de Dario Fo și Franca, regia Daniel Grigore-Simion (Teatrul de Artă București) – 28 mai.

Cele șase spectacole de dans contemporan selectate sunt „Călătorie către mine însumi”, coregrafia Cosmin Manolescu (Fundația Gabriela Tudor și DeVIR / CAPa-Centro de Artes Performativas do Algarve, Portugalia) – 19 februarie; „De fapt_”, coregrafia Simona Dabija (București) – 12 martie; „Fragile. Handle with care” de Adrian Ionescu, concept și coregrafie Mariana Gavriciuc (București) – 26 martie; „Heterocromia” de Oana Mureșan și Cătălin Mardale, coregrafia Oana Mureșan (Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca) – 2 aprilie; „Nu toți sunt eroi”, coregrafia Cristina Lilienfeld şi Smaranda Găbudeanu (Asociația PETEC și Colectiv A, București) – 16 aprilie; „Inside my Side”, concept și coregrafie Alina Radu (București) – 21 mai.

«„11plus1” este gândit să funcționeze ca o rampă de lansare pentru artiștii independenți, ce vor avea ocazia să se manifeste pe scena noastră. În același timp, publicul va fi expus unor reprezentații culturale alternative, multe dintre ele cu impact educativ, un important aspect fiind faptul că în Craiova scena de dans contemporan este inexistentă. Proiectul va reuni la Craiova regizori, coregrafi, dansatori, actori din toată țara, creând un mediu cultural divers», declarau, la debutul proiectului, reprezentanții Teatrului Național din Craiova.

 

 

„Eat Me” (Create.Act.Enjoy, Cluj-Napoca) –                  5 februarie

«Ce înseamnă să nu te încadrezi în normele impuse de o societate obsedată de nutriție, political correctness și stil de viață sănătos? Cum reușești să te împaci cu imaginea ta care nu se aseamănă cu cele ale modelelor din showbiz, ca etalon al frumuseții? Atunci când presiunile sociale legate de alimente sănătoase și lifestyle sunt mai importante decât fericirea personală, ce ne mai rămâne? „Eat Me” este un spectacol despre viața noastră plină de beta-caroten, acizi grași, perfluoroocatonoici, calciu și magneziu. „Eat Me” este un spectacol despre fericirea vinovată a pungilor de chips-uri ascunse după canapea. „Eat Me” este un spectacol despre importanța pătrățelelor pe abdomen în relație cu împlinirea sufletească».

Genul: comedie

Regia: Adina Lazăr

Dramaturgia: Alexandra Felseghi

Scenografia: Adina Lazăr

Cu: Irina-Maria Barbir, Diana Buluga, Emanuel Cifor, Sergiu Diță

Video: Cristian Pascariu, Adina Lazăr

Durata: 70 min.

Preț bilet: 20 lei (15 lei pentru elevi, studenți, seniori) la Agenția teatrală și 19 lei pe platforma online

 

„Călătorie către mine însumi” (un proiect Paradis Serial, coproducție Fundația „Gabriela Tudor” și DeVIR/CAPa-Centro de Artes Performativas do Algarvev (Portugalia) – 19 februarie

«„Călătorie către mine însumi” este primul episod al proiectului dans#wanderer inspirat de cartea „The Wander Society”, de Keri Smith (Penguin Books, 2016), care vorbește despre filozofia călătoriei de tip experiențial și descoperirea necunoscutului. Spectacolul se derulează sub forma unui performance participativ.

dans#wanderer / dan(t)s, dän(t)s, dɑːns/ /wɒnd(ə)rə/. A ieși din obișnuit, din tipar, din zona de confort. De fapt nu a ieși. Ci a o lua la goană și a fugi însuflețit, îndepărtându-te de ele din ce în ce mai mult. A vorbi, a zâmbi, a cânta, a dansa, a îmbrățișa, a rade, a plânge, a da, a lua, a durea, a vindeca, a găsi, a (te) pierde, a îndrăzni, a încerca, a greși, a reuși, a tăcea. A fi liber. Wanderers, flâneurs, flâneuses, călători & călătoare, dans-wanderers, vagabondans… Dor de ducă, atmosferă, poezie, dans contemporan, vibrație, observare, lentoare, ritm.
Este călătorul cel care îi urmărește pe ceilalți sau cel pe care îl urmează/urmăresc ceilalți?».

Concept: Cosmin Manolescu

Performeri: Idris Clate, Cosmin Manolescu, Judith State

Foto: Dragoș Lumpan & Alina Ușurelu

Video: Gemma Riggs (UK)

Durata: 100 min.

Preț bilet: 20 lei (15 lei pentru elevi, studenți, seniori) la Agenția teatrală și 19 lei pe platforma online