Guvernele UE pregătesc măsuri de urgenţă în cazul unui Brexit haotic

0
95

Ţările membre ale Uniunii Europene cheltuiesc zeci de milioane de euro, suplimentează personalul vamal şi emit decrete de urgenţă pentru a face faţă posibilităţii tot mai probabile a producerii unui Brexit fără un acord, informează agenţia The Associated Press şi postul BBC News.

Portugalia a anunţat că va crea linii speciale de aşteptare la aeroporturi pentru cetăţenii britanici, în condiţiile în care un număr mare de turişti din Regatul Unit vizitează anual Portugalia.

La Berlin, parlamentarii germani au dezbătut joi un proiect de lege ce are drept scop să prevină problemele birocratice ce ar putea apărea în cazul unui Brexit fără acord.

Autorităţile olandeze caută să suplimenteze numărul veterinarilor care se ocupă de verificarea importurilor de animale vii, inclusiv prin angajarea de veterinari din estul şi sudul Europei.

Parisul va aloca aproximativ 50 de milioane de euro pentru pregătirea porturilor şi aeroporturilor franceze, după ce Camera Comunelor de la Londra a respins recent Acordul Brexit negociate de Guvernul britanic cu Uniunea Europeană. Premierul francez a afirmat că va trebui dată o lege care să asigure un cadru legal pentru un Brexit fără un acord. Cea mai mare parte a fondurilor alocate de Paris vor merge către sporirea securităţii la aeroporturi şi Eurotunnel, tunelul de sub Canalul Mânecii. În aceste condiţii, urmează să fie angajaţi sute de noi ofiţeri vamali.

Cele mai afectate de un astfel de rezultat ar fi ţările UE care au legături comerciale strânse cu Marea Britanie, printre care Irlanda, Olanda şi Germania.