Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, atrage atenţia : “Nu se identifică concret, clar şi detaliat modul în care deficienţele statului de drept afectează protejarea intereselor financiare ale Uniunii”

0
85

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a solicitat raportorilor de la Bruxelles, în cadrul negocierilor cu Consiliul,  propunerea de regulament care ar urma să permită UE să intervină atunci când un stat membru nu respectă una din valorile fundamentale ale Uniunii – statul de drept. “Am cerut raportorilor să îmbunătăţească în cadrul negocierilor cu Consiliul propunerea de regulament care ar urma să permită UE să intervină atunci când un stat membru nu respectă una din valorile fundamentale ale Uniunii – statul de drept. Cetăţenii trebuie protejaţi iar banii europeni trebuie cheltuiţi cu eficiență.
Ce trebuie îmbunătăţit ?! În primul rând, nu se identifică concret, clar şi detaliat modul în care deficienţele statului de drept afectează protejarea intereselor financiare ale Uniunii. În al doilea rând, nu este clar stabilită proporţionalitatea măsurilor de sancţionare cu prejudiciile aduse bugetului UE. După,  nu se oferă suficiente garanţii că beneficiarii proiectelor îşi vor primi banii în cazul unei suspendări de plăţi pentru statul respectiv. Şi în cele din urmă, procedura de declanşare a mecanismului de condiţionare se suprapune cu procedura prevăzută la art 7 din Tratatul UE. Negocierile cu Consiliul trebuie să elimine toate neclarităţile pentru a elabora un regulament aplicabil în beneficiul cetăţenilor. Voi urmări negocierile, iar decizia mea finală, la votul din aprilie, va fi în funcţie de rezultate”, a explicat vicepreşedintele Grupului PPE din PE.