Bogdan Despescu, demis de la conducerea Poliţiei Române

0
162
Bogdan Despescu

Prim-ministrul interimar Mihai Fifor a semnat, ieri, decizia de eliberare a lui Bogdan Despescu din funcţia de inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu rang de secretar de stat, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului remis Mediafax. Totodată, Fifor a semnat decizia de împuternicire, pentru o perioadă de şase luni, în funcţia de inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu rang de secretar de stat, a lui Alexandru-Cătălin Ioniţă. Ambele decizii au fost luate la propunerea ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Pe 9 ianuarie, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, anunţa că i-a trimis premierului de la acea vreme, Mihai Tudose, propunerea de schimbare din funcţie a şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Bogdan Despescu. Carmen Dan a propus atunci înlocuirea acestuia cu Cătălin Ioniţă. Mihai Tudose a anunţat însă ulterior că Ioniţă a refuzat numirea şi că el i-a cerut lui Bogdan Despescu să îi prezinte, în termen de săptămână, un raport, fără însă a lua o decizie privind demiterea.

Şeful demis al Poliţiei Române a transmis un mesaj colegilor săi

„Sunt conştient că eforturile noastre, ale celor pentru care meseria de poliţist este o vocaţie, pot fi umbrite cu uşurinţă de comportamente izolate ale celor care nu au înţeles că uniforma de poliţist nu te poziţionează deasupra legii. Un astfel de caz, căruia i-am acordat o atenţie deosebită, a fost relatat şi în ultimele zile. Vă asigur că am dispus luarea tuturor măsurilor pentru identificarea şi prinderea persoanei în cauză, precum şi pentru tragerea la răspundere a celor care nu şi-au îndeplinit atribuţiile. Am făcut tot ce s-a impus pentru stabilirea cauzelor reale care au condus la această situaţie. Nu am dorit să dau curs discuţiilor lansate în spaţiul public întrucât am considerat că rezultatul anchetei este cel care trebuie să lămurească aceste aspecte. În ceea ce mă priveşte, îmi exprim convingerea că timpul va demonstra că modul meu de acţiune a fost corect. De altfel, activitatea mea profesională a fost întotdeauna caracterizată de respectarea legii, de integritate şi echidistanţă, iar unul dintre angajamentele asumate a fost toleranţă zero faţă de orice individ care a încălcat legea, indiferent de calitatea acestuia”, transmite Bogdan Despescu.

Inspectorul şef demis al Poliţiei Române le-a mulţumit colegilor săi pentru sprijinul acordat, menţionând că “a fost o perioadă grea, dar frumoasă, cu foarte multe provocări şi numeroase cazuri complexe rezolvate”. “A fost o perioadă grea, dar frumoasă, cu foarte multe provocări şi numeroase cazuri complexe rezolvate. Deşi am rămas mai puţini şi am avut la dispoziţie resurse limitate, cetăţenii nu au resimţit acest lucru datorită nouă, celor care am ştiut să ne desfăşurăm activitatea cu devotament, sacrificiu şi respect faţă de lege şi comunitate. Rezultatele vorbesc de la sine, Poliţia Română fiind una dintre cele mai apreciate şi respectate instituţii, atât în România cât şi pe plan internaţional. Împreună, am reuşit menţinerea trendului descendent al criminalităţii sesizate, în special în privinţa criminalităţii stradale, criminalităţii comise cu violenţă şi a celei din mediul rural, iar întreaga activitate a condus la creşterea gradului de siguranţă pentru cetăţeni, înregistrându-se cel mai ridicat nivel al acesteia din ultimii 10 ani”, mai spune Despescu.

***

Cătălin Ioniţă, noul şef al Poliţiei Române pentru o perioadă de şase luni, are 41 de ani, a fost numit anterior director general al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) în 2016. Între 2014 – 2016, el a deţinut funcţia de director al Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, iar între 2012 – 2013 a fost director adjunct al Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Anterior, a fost pe rând şef serviciu al Serviciului de combatere a corupţiei şi a infracţiunilor comise în sfera instituţiilor bugetare din cadrul Direcţiei de Investigare a Fraudelor, şef serviciu al Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul Poliţiei Sector 1 şi ofiţer specialist în cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul Poliţiei Sector 1. Cătălin Ioniţă este căsătorit şi are cinci copii.