Screening oftalmologic gratuit la Universitatea din Craiova

0
492

Departamentul de Fizică împreună cu grupul Panorama Optic facilitează o întâlnire între specialişti din domeniul Opticii şi Optometriei şi studenţi ai Facultăţii de Știinţe (Universitatea din Craiova).  Evenimentul va avea loc vineri, 20 ianuarie a.c, de la ora 9.30, în Sala C219, clădirea centrală a Universităţii din Craiova.

consultatiePrelegerea va fi susţinută de dr. Luigi Fusi, director al Serviciului de Oftalmologie al Spitalului Avigliana şi al Centrului de Microchirurgie Oculară MOD din Torino. Luigi Fusi este şi preşedintele fundaţiei SOS VISIONE onlus.

Prelegerea se va axa pe descrierea tehnicilor şi echipamentelor de evaluare a vederii pacienţilor. Va fi prezentată şi modalitatea de rezolvare a cazurilor sociale cu deficienţe de vedere, prin perspectiva experienţei tuturor specialiştilor din domeniu (medici oftalmologi, psihologi, opticieni şi optometrişti) şi a legislaţiei europene privind activitatea centrelor responsabile cu îmbunătăţirea acuităţii vizuale reziduale. De asemenea, vor fi discutate o serie de studii de caz prin prisma experienţei neuro-oftalmologice a invitatului.

Prevenţia prin controlul periodic, foarte importantă

După prelegere, dr. Luigi Fusi va efectua screening oftalmologic gratuit pentru invitaţii, studenţii şi cadrele didactice prezente la eveniment. Se va insista pe rolul prevenţiei problemelor de vedere prin controlul periodic, efectuat la specialist.

Panorama Optic este un grup tânăr care dezvoltă centre de optică medicală în România şi Italia, cu experienţă în România, care doreşte să se implice social prin dezvoltaterea unui centru specializat în ajutarea persoanelor slab văzătoare. Reprezentanţii grupului se implică pe formarea viitorilor specialişti oferind stagii de practică studenţilor de la Fizică şi cursanţilor de la cursurile postuniversitare de Optică şi Optometrie.

afisMulte din afecţiunile ochilor sunt „silenţioase” sau asimptomatice, de aceea, un consult oftalmologic regulat este foarte important. Acesta poate fi deosebit de util în detectarea unor posibile boli oftalmologice progresive, care nedescoperite la timp sunt ireversibile sau pot chiar duce la orbire, precum glaucomul. Aceasta este o afecţiune a sistemului vizual manifestată sub presiunea exercitată de prezenţa unui lichid intraocular (umoarea apoasă) care hrăneşte cristalinul, corneea şi irisul.

Vederea înceţoşată, lăcrimarea excesivă, durerea acută în jurul ochilor, sensibilitatea crescută la lumină, senzaţii puternice de greaţă, înroşirea ochilor, slăbirea vederii, halourile colorate în jurul fasciculelor luminoase, durerile de cap violente, senzaţii de mâncărime la nivelul ochilor sunt simptome ce anunţă apariţia glaucomului. Neatratată această boală poate duce la pierderea vederii. În aproximativ 80-90% din cazuri, glaucomul se tratează cu ajutorul unor picături. În restul cazurilor este nevoie de intervenţie chirurgicală.

În alte cazuri, oamenii pot acuza diferite simptome, cum ar fi modificarea vederii sau dureri oculare care necesită un consult oftalmologic imediat, fără întârziere.

60% din români suferă de diferite afecţiuni oftalmologice

Statisticile arată că 60% din români suferă de diferite afecţiuni oftalmologice, incidenţa celor care au probleme cu vederea creşte odată cu înaintarea în vârstă.

Conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel global 80 de milioane de pacienţi suferă de glaucom, iar această afecţiune este responsabilă pentru 12% dintre cazurile de orbire. Glaucomul este o afecţiune cronică oftalmologică considerată a doua cauză de orbire ce poate fi prevenită, la nivel mondial. În România sunt aproximativ 140.000 pacienţi diagnosticaţi cu glaucom. Cât priveşte cataracta, aproximativ 55.000 de operaţii de cataractă se fac anual în România, însă necesarul real de operaţii este de este estimat de unii specialişti la 70.000-80.000. Peste 285 de milioane de oameni din întreaga lume au deficienţe de vedere.