Proiectele privind graţierea şi punerea în acord a codurilor penale cu deciziile CCR, transmise CSM, ÎCCJ şi Parchetului General

0
416

florin iordacheMinistrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că ministerul Justiţiei a transmis ieri dimineaţă spre consultare CSM-ului, ÎCCJ-ului şi Parchetului General două acte normative, unul privind graţierea, nu amnistia şi celălalt referitor la deciziile Curţii Constituţionale.

“Ministerul Justiţiei a elaborat două acte normative care sunt în dezbatere publică, au fost finalizate ieri, au fost trimise spre consultare Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Parchetului General. Cele două acte normative vizează graţierea, şi nu amnistia, graţiere care nu vizează fapte de corupţie, fapte grave şi care vizează recuperarea prejudiciului, iar cel de-al doilea act normativ vizează hotărârile Curţii Constituţionale care stabileşte pentru anumite fapte să fie mai bine precizate”, a declarat ministrul Justiţiei, Florin Iordache, după şedinţa de Guvern de miercuri.

Ministrul Justiţiei a mai precizat că actele normative au fost transmise tuturor celor avizaţi, că în momentul în care vor fi obţinute toate avizele se va intra în Guvern cu aceste proiecte şi că acestea vor fi publicate pe site-ul Ministerului Public în cursul zilei de miercuri. Întrebat daca cel de-al doilea proiect de act normativ se referă la abuzul în serviciu, ministrul Justiţiei a precizat că “modificarea este făcută în concordanţă cu decizia Curţii Constituţionale”.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat că, în proiectele promovate de Ministerul Justiţiei, abuzul în serviciu şi conflictul de interese nu se dezincriminează. “Nici conflictul de interese, nici abuzul în serviciu nu se dezincriminează, dar se clarifică aceste lucruri, din punctul de vedere al Ministerului Justiţiei, se clarifică aceste lucruri în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, că nu exclude varianta ca uvernul să promoveze graţierea şi modificarea Codului Penal prin proiecte de lege, varianta ordonanţelor de urgenţă fiind ”viziunea ministrului Justiţiei” şi că o decizie va fi luată ulterior consultării publice. “Ministrul Justiţiei a venit cu viziunea sa legată de aceste două probleme (graţierea şi modificarea Codului Penal – n.r.). Din câte ştiu eu, se pot face aceste lucruri în două moduri: prin ordonanţă de urgenţă, ori prin Parlament”, a spus Sorin Grindeanu, întrebat de ce Executivul nu a preferat varianta unor proiecte de lege în locul emiterii de ordonanţe de urgenţă.

El a precizat că “nu a inventat guvernul Grindeanu ordonanţele de urgenţă legate de Codul Penal” şi că inclusiv guvernul tehnocrat a dat OUG pe modificarea Codului Penal în ultimul an. “Există aceste două posibilităţi date de lege. Ministrul Justiţiei, de la început, şi-a spus viziunea în ceea ce înseamnă justiţie. E un prim pas, e o propunere, în acest moment mergem spre ceea ce am discutat până acum, spre consultarea celorlate instituţii şi nu numai, urmând ca după aceea să vedem ce ce decizie luăm”, a conchis premierul.